H558 Världsarvet 6 – Höga Kusten

Utgivningsdag 2005-01-27
F 2472 – 2475
4 × 10 kr, fyra motiv
Tryckta i kombination 1 färg ståltryck och 4 färger offset i 3:e Goebelpressen
Omslaget är tryckt i Giebelerpressen
14 punkters streckperforering i rygg
53,7 mm breda, 14 inlagor/varv, 1 kn per varv

Typer

:0 Utan del av perforeringshål i kanten av KR, sid I med punktmönster, d=10.0
:1 Med del av perforeringshål i kanten av KR, sid I med punktmönster

Markeringar

:0
delat regm
RT 7,2 × 1,8 mm svart
cyls 1
cyls 2
helt kn BS på KR

:1
delat regm
RT 7,2 × 1,8 mm svart
cyls 1
cyls 2
helt kn BS på KR

Mer fakta om utgivningen

Den sjätte delen i Postens serie om världsarven fortsätter med det unika landskapet som utgörs av Höga Kusten i Västernorrland. Det finns inget annat ställe i världen där man kan se landhöjningen så tydlig och koncentrerad som i Höga Kusten. Landhöjningen är ett resultat av att jordskorpan fjädrar tillbaka efter att ha tryckts ner av isen för cirka 10 000 år sedan. Unesco utsåg området till världsarv år 2000.

Höga Kusten ståtar med den överlägset högsta landhöjningen i världen efter senaste istiden med sina 286 meter. För närvarande höjs Höga Kusten cirka 8 mm per år. Världsarvsområdet sträcker sig över ett 8 mil långt och 1 425 km2 stort område från Ångermanälvens mynning i söder till Skagsudde i norr. Här återfinns branta stup, trånga dalgångar, mjuka böljande berg och havsvikar som snörts av till sjöar.

Frimärkena av Höga Kusten visar den världsunika regionen på ett varierat sätt. Motiven visar fyren Högbonden som ligger i mitten av världsarvet och kan titulera sig Sveriges näst högst belägna fyrplats (60 meter). Bara Kullen i Skåne ligger högre. Fyren tändes för första gången år 1909. Ett annat motiv är Storöns naturreservat som visar de intressanta klippformationerna som skapats av olika lager av bergarter. Ulvön är känd för sin fina surströmming. För att åskådliggöra denna tradition utgör ett av frimärkena ett collage av bilder från Ulvön och Skagsudde och visar ett fiskeläge med två fiskare som fått sill. Det fjärde frimärket visar en utsikt över Häggvik med de för Höga Kusten så karakteristiska avsnörningssjöama.

Fotografierna till förlagorna har tagits av Sven Halling, Stefan Rosengren, Tero Niemi,Kjell Ljungström, Göran Nyrén/Naturbild och Lennart Vessberg. Dessutom har fotografier från Länsmuseet Västernorrland använts.

Frimärkena ges ut i häfte om fyra motiv och fyra frimärken. De är tryckta i en kombination av en färg stål och fyrfärgsoffset. Förlagorna baseras på fotografier och Martin Mörck står för förlagor och gravyr. Gustav Malmfors har typograferat. Valören är tio kronor för utrikes brev.

Läs mer

Länk till Wikipedia

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.