H559 Europa 2005 – Matglädje med Tina!

Utgivningsdag 2005-03-10
F 2476 – 2478
6 x inrikes brev, tre motiv
Tryckta i 4 färger offset i 3:e Goebelpressen.
Omslaget är tryckt i Giebelerpressen.
12 punkters streckperforering i rygg.
Sid I med punktmönster.
44 mm breda, 17 inlagor/varv.

Typer

Häftet finns både med och utan punktmönster. En möjlig uppdelning kan vara:

A utan punktmönster på sid I
B med punktmönster på sid I

Markeringar

centralt regm
RT 7,2 x 1,8 mm svart
cyls 1
cyls 2 fot/slinga
helt kn BS
cyls har tryckts på ena halvan och kn på den andra halvan så kombinationer förekommer ej

Bild på varianter

H559Bsolresa

har Tina rest på solresa? färgen ökar från vänster till höger (B-variant)

Mer fakta om utgivningen

Mat att glädjas åt, mat att samlas kring. Svensk gastronomi är på frammarsch svenska kockar sprider sitt matkunnande i många internationella sammanhang. Gastronomi är temat för 2005 års Europafrimärken. Posten har valt att låta den folkkära kocken Tina Nordström inspirera utgåvan Matglädje med Tina!- EUROPA 2005. Utgåvan visar tre luftiga stilleben där Tina själv har valt ut råvarorna.

  • Det första frimärket visar fläderbärschutney, med de två ingredienserna stjärnanis och citron. Fläderblomman blommar från midsommar till mitten av juni. Förr i tiden användes bäret som ögonbrynsfärg. Gnuggar man bäret mot brynen varje dag får de en svart färg.
  • Det andra frimärket bjuder på Katjaäpplen, rosmarin och jordärtskocka, som tillsammans bildar ett gott tillbehör till både fisk och kött. Jordärtskockan är en nära släkting till solrosen.Ursprungligen kommer jordärtskockan från Nordamerika. Till Europa kom den på 1500-talet. Jordärtskockan blommar i september till oktober.
  • På det tredje frimärket finner vi Tinas favoritingrediens – rödbetor. Därutöver har hon plockat in getost och gräslök för att du ska kunna laga ugnsgratinerade rödbetor. Rödbetan är släkt med sockerbetan och får sin djupa färg av betacyanin, ett färgämne som finns i cellsaften. Under hela 1800-talet var rödbetan den enda grönsak man konserverade. I dåliga tider har rostade rödbetor använts som kaffeersättning.

Frimärkena ges ut i ett häfte om sex märken med tre motiv. Förlagorna är gjorda av Jenny Halling Sjöstedt. Frimärkena är tryckta i fyrfärgsoffset med valör för 1:a klass inrikes brev.

4 svar på ”H559 Europa 2005 – Matglädje med Tina!

  1. Häftet finns även med slätt omslag utan punktmönster och bör uppdelas i A och B där B är den vanligaste varianten. Har träffat Thomas Larsson idag och även han hade ett häfte utan punktmönster. Mitt häfte har Kn 38228. Har andra samlare häften i Kn 38000 utan punktmönster på sida 1?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.