H560 Svenska frimärket 150 år

Utgivningsdag 2005-05-26
F 2491 – 2498
8  inrikes brev, åtta motiv
Frimärkena i det vänstra blocket är tryckta i 4 färger offset, medan frimärkena i det högra blocket är tryckta i kombination 1 färg ståltryck och 4 färger offset i 3:e Goebelpressen. Häftesomslaget är tryckt i Giebelerpressen.
20 punkters streckperforering i rygg
Sid I med punktmönster
75,0 mm breda, 10 inlagor/varv, 1 kn per varv

Typer

A Slätt omslag
B Omslag med punktmönster

Markeringar

delat regm
RT 7,2 x 1,8 mm svart
cyls 1 (mellan blocken)
cyls 2 (mellan blocken)
helt kn BS på KR

Bild på variant

H560punkter

förutom det vanliga punktmönstret har gula små prickar

Mer fakta om utgivningen

De första svenska frimärkena gavs ut den 1 juli 1855. Avgiften var då fyra skilling banco för brev upp till drygt 16 gram. När Sveriges riksdag beslutade att enhetsporto skulle införas, fanns det redan frimärken i ett femtiotal andra länder. Världens första frimärke var det engelska One Penny Black, som gavs ut år 1840. Införandet av enhetsportot gjorde det möjligt att skicka brev inom hela Sverige till samma porto. Det innebar en samhällsrevolution eftersom rik som fattig nu kunde använda brevet som kommunikationsmedel till samma kostnad.

Den första svenska frimärksutgåvan bestod av fem valörer skilling banco, med riksvapnet som motiv. Redan tre år senare ersattes skillingfrimärkena av liknande frimärken med valörangivelsen i ören. Idag har de första svenska frimärkena ett högt samlarvärde, där kronan på verket är det feltryck som resulterade i en gul treskilling banco. Treskillingen skulle egentligen vara grön. Idag är den gula treskillingen världens mest dyrbara föremål mätt i kronor per kilo.

Posten firar frimärkets 150-årsjubileum genom att ge ut jubileumsutgåvan Svenska frimärket 150 år i ett häfte om åtta motiv. På fyra motiv syns detaljer från kända svenska frimärken ur tidigare utgivningar. Här ligger fokus på frimärkets form och konstnärliga uttryck. Motiven visar Damen med slöjan från utgåvan Gustaviansk konst år 1972, 5 öre från utgåvan Ny siffertyp år 1951, Postryttaren från utgåvan Postverkets 300-årsjubileum år 1936 och Fjällkvanne från utgåvan Fjällvärd år 1984.

4 svar på ”H560 Svenska frimärket 150 år

  1. Har ett häfte H 560:1 som förutom det vanliga punktmönstret har gula små prickar över hela framsidan och ett gult streck (den mikroskopiska bilden avslöjar att strecket inte helt) som går på tvärs genom ”8 frimärken”, De gula prickarna förekommer även på sid IV men mer sporadiskt. Skickat bild.

  2. Man behöver inte mikroskop för att se de gula fläckarna/punkterna men för att fånga på en bild underlättar det. Syns betydligt bättre än punktmönstret och med goda ögon ser man det direkt och annars med en enkel lupp.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.