H562 Älskade mopeder

Utgivningsdag 2005-09-24
F 2510 – 2517
8 x 5,50 kr, åtta motiv
Det övre vänstra frimärket samt det nedre högra frimärket i båda blocken är tryckta i 4 färger offset, medan de övriga 4 frimärkena är tryckta i kombination 1 färg ståltryck och 4 färger offset i 3:e Goebelpressen.
Omslaget är tryckt i Giebelerpressen.
20 punkters streckperforering.
75 mm breda, 10 inlagor/varv, 1 kn per varv

Typer

A Sid I utan punktmönster
B Sid I med punktmönster

Markeringar

A
RT 7,2 x 1,8 mm svart
cyls 1 (på höger kant)
cyls 2 (på höger kant)
helt kn BS på höger kant

B
RT 7,2 x 1,8 mm svart
cyls 1 (på höger kant)
cyls 2 (på höger kant)
helt kn BS på höger kant

Fakta om utgivningen

Två hjul och en motor gör kulturhistoria. Mopedernas storhetstid var mellan 1950 och 1970. Mopedlagen, som infördes 1952. innebar att motoriserade cyklar kunde köras utan körkort, försäkring och registrering. Det bäddade för en rekordartad försäljning av mopeder som nådde sin kulmen år 1955 med 123 000 sålda mopeder i Sverige. Mopeden blev snabbt en ungdomssymbol och bidrar än idag till frihetskänslan hos många unga. Efter vårens och sommarens mopedåkande ger Posten ut mopeder genom tiderna i frimärksutgåvan Älskade mopeder. På så sätt kan vi njuta av dessa fordon även under den kallare delen av året.

Frimärkena motiv ges ut i ett häfte om åtta frimärken och lika många motiv. Olöf
Baldursdottir har formgivit efter fotografier av bl.a. Claes Johansson. Utgåvan är graverad av Lars Sjööblom (Kuli), Piotr Nazrowski (Flakmoped), Martin Mörck (Fram, 60-tal, Crescent, Zündap och EU-typ) och Gunnar Nehls (Novolette). Fyra av frimärkena trycks i en kombination av ståltryck och offset och fyra trycks bara i offset. Valören är 1:a klass inrikes brev.

Läs mer

Länk till Wikipedia

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *