SH99 #mittfrimärke

Utgivningsdag 2017-06-01
F 3178-3182
10 × brevporto inrikes, 5 motiv

SH99 är tryckt av Cartor Security Printing.

Häftet är tryckt på det nya pappret där underlagspappret är tryckt med text ”postnord” och frimärkena är med vitmedel. Jämfört med de av PostNord tillverkade SH85B, SH89-SH94, SH96-SH97 och SH100 är texten ”postnord” vridet 90°.

Häftet är 83 mm brett och har 29 punkters vikperforering (perf 7) är slagen från frimärkssidan, PI. Inga marginaltecken förekommer, inte ens regm.

PostNord skriver i sin pressrelease:

Idag blir Instagrambilderna frimärken

De vinnande bidragen i PostNords Instagramtävling #mittfrimärke har blivit till riktiga frimärken. De sju bilderna har röstats fram av svenska folket och PostNords Frimärksråd i konkurrens med 20 200 tävlande bidrag. Med de nya frimärkena kan svenskarna frankera sin post med bland annat den nyfikna älgen Erik, slänggungan på Gröna Lund och en ensam eka på spegelblankt vatten.

− Frimärksutgivningen är en spegling av den aktuella Sverigebilden över tid, så det är därför extra roligt att sju Instagrambilder nu finns som riktiga frimärken. #mittfrimärke kombinerar modern kommunikation i sociala medier med kraften i den fysiska försändelsen. Intresset för tävlingen, med drygt tio nya bidrag i timmen, dygnet runt i 87 dagar i sträck, har vida överträffat alla våra förväntningar, säger Per Ljungberg, kommunikationschef på PostNord Sverige.

Totalt deltog drygt 20 200 Instagrambilder i den rikstäckande tävlingen som pågick mellan den 18 maj och 12 augusti 2016. Tre av de vinnande motiven har röstats fram av svenska folket och ytterligare fyra motiv har valts ut av PostNords Frimärksråd. Samtliga sju vinnande bilder finns nu som riktiga frimärken.

– Jag tror att mitt bidrag stack ut genom att vara lite roligt. Älgen Erik var en riktigt bra fotomodell. Jag var nyss och hälsade på honom och fick då en gratulationspuss rätt i ansiktet. Det känns verkligen häftigt att min bild på Erik blir en del av historien. Vi hamnar i väldigt gott sällskap med kungar och andra kända personer. Det allra första brevet med mitt frimärke på har jag lovat att skicka till mamma, så det är bäst att jag gör det, säger Bertram Stenlund Fridell, en av sju vinnare i PostNords frimärkstävling #mittfrimärke.

De sju vinnande bilderna finns tillgängliga i ett häfte med tio självhäftande frimärken om fem motiv samt på rulle med två motiv. Valören är inrikes brev (7 SEK). Samtliga frimärken finns till försäljning hos PostNords ombud och på postnord.se från och med den 1 juni 2017.

Samtidigt släpps häftet Mina drömmars stad med fem Stockholmsmotiv ur miljöerna från Per-Anders Fogelströms böcker, med anledning av att det i år är 100 år sedan författaren föddes. Frimärkena kommer i valören 21 SEK. Porträttfrimärket med drottning Silvia ges ut med ny färg och valör (21 SEK) i samma design som frimärkena som släpptes 2015 och 2016.

Lär känna vinnarna
Hur reagerade vinnarna på att få se sina Instagrambilder som riktiga frimärken för första gången? Vem får deras första brev med det egna frimärket på och hur känns det att bli en del av svensk historia tillsammans med kungar, idrottare och rymdfarare? PostNord har besökt vinnarna, se samtliga filmer på mittfrimärke.se.

Bertram Stenlund Fridell, Vimmerby
Vinnande motiv: Nyfiken älg

– Jag visste aldrig om min bild skulle gå hela vägen, det var riktigt tuff konkurrens och många fina bilder, men jag tror att mitt bidrag stack ut genom att vara lite roligt. Älgen Erik var en riktigt bra fotomodell. Jag var nyss och hälsade på honom och fick då en gratulationspuss rätt i ansiktet. Det känns verkligen häftigt att min bild på Erik blir en del av historien. Vi hamnar i väldigt gott sällskap med kungar och andra kända personer. Det allra första brevet med mitt frimärke på har jag lovat att skicka till mamma, så det är bäst att jag gör det, säger Bertram Stenlund Fridell, vinnare i PostNords frimärkstävling #mittfrimärke.

Här kan du se när Bertram återbesöker älgen Erik och får se sitt frimärke för första gången: Bertram

Fredrik Thomasson, Karlskrona
Vinnande motiv: Pappa med barn

– Anledningen till att jag valde att tävla med den här bilden var för att den betyder väldigt mycket för mig. Den symboliserar min och min son Charlies relation. Det är väldigt häftigt att jag och Charlie kommer att sitta på en massa brev runt om i världen tillsammans med kungen och Zlatan. Självklart fick Charlie skriva det första brevet med vårt frimärke på. Han valde att skriva det till mormor med hälsningen: Hej mormor. Vi har vunnit. Puss Charlie. Nu blir det självklart ännu roligare att både skriva och få brev, säger Fredrik Thomasson, vinnare i PostNords frimärkstävling #mittfrimärke.

Här kan du se när Fredrik hjälper Charlie att skriva brev till mormor för att sedan gemensamt gå och posta det: Fredrik och Charlie

Jeppe Gustafsson, Motala
Vinnande motiv: Sjöbodar på Smögen

– Jag tävlade i #mittfrimärke för att anta utmaningen om att få min bild på ett frimärke. Jag hade även en bild som jag var nöjd med och som skulle passa bra som en spegling av den aktuella Sverigebilden. Att få ett eget frimärke känns superroligt och hedrande på samma gång. Nu blir det ännu mer speciellt att både skriva och få brev, säger Jeppe Gustafsson, vinnare i PostNords frimärkstävling #mittfrimärke.

Johanna Mörtberg, Bagarmossen
Vinnande motiv: Slänggunga

– Jag valde att tävla med min Instagrambild för att jag tycker att den förmedlar en skön känsla av sommar och frihet. En ögonblicksbild från en härlig dag på Gröna Lund med familjen. Tanken på att andra människor kommer att använda mitt frimärke för att skicka post till personer som betyder något för dem, både i Sverige och ute i världen, den är verkligen häftig. Det allra första brevet med mitt frimärke skickar jag till min pappa som bor i Luleå, säger Johanna Mörtberg, vinnare i PostNords frimärkstävling #mittfrimärke.

Här kan du se Johanna vid slänggungan på Gröna Lund berätta om dagen då hon fotograferade sin vinnande bild: Johanna

Madelene Peterson, Östra Rynninge
Vinnande motiv: Katt på brygga

– Det känns jätteroligt, det är verkligen hedrande att få sitt eget motiv på ett riktigt frimärke. Jag har nog inte riktigt förstått hur stort det är att mitt frimärke på vår katt Ralf kommer att ses av människor över hela världen. Jag tror att många kan relatera till känslan av att sitta på en brygga i kvällssolen. Mitt första brev frankerat med Ralf skickar jag till min morfar som varit lantbrevbärare i större delen av sitt liv. Det känns fint att just han får vara först, säger Madelene Peterson, vinnare i PostNords frimärkstävling #mittfrimärke.

Här kan du se när Madelene får se sitt frimärke på katten Ralf för första gången och hur hon går ut och letar efter huvudpersonen: Madelene

Monica Thelin, Bullaren
Vinnande motiv: Kvällspromenad i skogen

– Jag trodde absolut inte att jag skulle vinna, men jag kände mig som en vinnare redan när jag var en av finalisterna. Min bild föreställer ett av våra hemliga svampställen så jag ville först inte avslöja var bilden är fotograferad när vänner och bekanta frågade, men det får helt enkelt bli nya svampställen nästa år. Jag har ju fått ett eget frimärke istället och det är mycket mer sällsynt! Det första brevet med mitt frimärke skickar jag till min make som är brevbärare. Jag håller tummarna att det blir han som får dela ut brevet, säger Monica Thelin, vinnare i PostNords frimärkstävling #mittfrimärke.

Här kan du se Monica visa upp sitt kontor där frimärksmotivet fått en hedersplats och när hon skriver ett första brev med frimärket till sin man: Monica

Örjan Jalava, Vännäs

Vinnande motiv: Eka på spegelblankt vatten

– Det känns verkligen mäktigt att se min Instagrambild som ett riktigt frimärke. Jag har fortfarande inte riktigt smält att min bild kommer att finnas på brev över hela världen. Det är många som har hört av sig och vill ha bilden men det har varit lite svårt. Jag tappade min telefon med originalet rätt ner i ett pimpelhål så den ligger på botten av en fjällsjö. Men nu finns bilden att få tag på i hela landet, säger Örjan Jalava, vinnare i PostNords frimärkstävling #mittfrimärke.

Här kan du se Örjans känslosamma reaktion då han för första gången fick se sitt egna frimärke och skriver ett brev till sina föräldrar: Örjan

Här hittar du en gemensam film med vinnarna av #mittfrimärke: Gemensam film

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.