SH95 Hjortdjur

sh95

Utgivningsdag 2016-11-10
F 3151-3155
10 x brevporto inrikes, 5 motiv

Häftet är tryckt på det nya pappret där underlagspappret är tryckt med text ”postnord” och frimärkena är med vitmedel.

Häftet är tryckt i tryckpressen M5 i offsettryck i det nya formatet från 2014 med nya markeringar. I M5 har cylindrarna för offsettryck en omkrets på 520 mm. häftet är 87 mm brett och det betyder att offsetcylindern har 6 häften per band.  På det ena bandet finns cyls 1 och 2.

sh95tabell1På det andra bandet finns motsvarande gråkilar men inga cyls eller färgcirklar, FC.

SH95 har liggande format med avseende på frimärksbilden. I denna orientering blir vad som tidigare kallats ”gråkil uppe” blir nu ”gråkil vänster” och ”gråkil nere” blir nu ”gråkil höger”. För enkelhets använts ”gråkil uppe” och ”gråkil nere”. Gråkil finns på häfte med cyls 2 och på direkt efterkommande häfte upptill under de två översta frimärkena. På det andra bandet har motstående häften en gråkil nertill över de två nedersta frimärkena.  På inlagorna med gråkil uppe och endast på dessa finns fyra cirklar i färgerna svart, gul, röd och blå.

Kn har satts på vart 10 häfte och band. Det betyder att kn i en serie utan avbrott kommer antingen på inlagor med udda nummer eller på inlagor med jämna nummer.  Om de sitter på inlagor med udda nummer så blir kommer kn på inlagorna i följande sekvens 1, 5, 3 och det blir då kn + c 1, kn + gråkil, kn, kn + c 1 etc. Om kn sitter på inlagor med jämna nummer så blir kommer kn på inlagorna i följande sekvens 4, 2, 6 och det blir då kn + c 2 + gråkil, kn, kn, kn + c 2 + gråkil etc. Båda varianter fanns på utgivningsdagen.

Häftet har 29 punkters (perf 7) vikperforering som är slagen från omslagssidan, PU.

Kända markeringar

sh95tabell2

3 svar på ”SH95 Hjortdjur

  1. I en obruten bunt med häften fann jag kn 506396-506400 och där fanns det längst till vänster på frimärkssidan ett svart lodrätt streck, som beror på att skärningen gjorts längre till vänster än avsett. Det gör också att registermärket till höger är avskuret och finns som en liten del längst till vänster på häftet som är från 0-sidan. Jag har inget äkta lodrätt par men jag fann 006337-06340 med denna variant.

  2. I de häften med kontrollnummer som jag har, så är utseende på siffrorna 1, 6, 7 och 9 annorlunda. Det är en återgång till en siffertyp som använts tidigare. Se artiklar i oktobernumret 2010 sid 13 och oktobernumret av Häftessamlarna 2011 sid 9. Där finns bilder på hur man skiljer på siffrorna. Man kan också enkelt jämföra mot dom andra häftena tryckta under 2016.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.