BL45 Lunds Universitet 350 år

bl45

Utgivningsdag 2016-11-10
2 x 13:-, 2 motiv

Formatet är liggande, 130 * 79 mm.

Cylindrarna hade 4 band:

  1. Ett band har kn eller andra markeringar.
  2. Ett band har delade gråkilar, men inga kn eller andra markeringar
  3. Ett band har kn (0), men inga andra markeringar.
  4. Ett band har cyls, delade gråkilar och kn (5).

Blocket är tryckt i M5 i kombinerat ståltryck och offset. I M5 har cylindrarna för ståltryck en omkrets på 780 mm, medan omkretsen för offsetcylindrarna är 520 mm. Detta betyder att ett band på ståltryckscylindrarna omfattar 6 inlagor, medan offsetcylindrarna omfattar endast 4 inlagor. Ståltryckscylindrarna har 3 cylindersiffror och offsetcylindrarna har 2 cylindersiffor. Cylindersiffrorna ligger i överkanten till vänster; cylindersiffrorna för från ståltrycket ligger 20 mm från vänsterkant (i handen som håller hatten). Cylindersiffrorna från offsettrycket tangerar överkanten och ligger 27 mm från vänster kanten (där hatten slutar). De delade gråkilarna sitter på mitten av vänster eller höger kant. Blocken med cyls har alltid en delad gråkil i höger kant. Kn hänger i övre vänstra hörnet.

De olika cylinderomkretsarna gör att blocken får olika kombinationer av cylindersiffror från offset- och ståltryckscylindrarna. Tryckeriet synkroniserar de olika cylindrarna så att cylindersiffrorna sammanfaller. Nedanstående figur illustrerar hur de olika kombinationerna uppstår. När offsetcylindern roterat 3 varv och ståltryckscylindern 2 varv har de båda producerat 12 block och sedan upprepas samma sekvens.

bl45tabell1

 

Detta har en stor betydelse för förekomsten av varianter. Vi kan se det som om att det finns 12 olika block. I tabellen nedan har vi listat hur alla dessa 12 block kombineras från de 2 olika cylindrarna och på vilka block de olika cylindersiffrorna sitter. För tydlighets skull har vi utelämnat gråkilarna. De sitter troligen på offsetcylindrarna så att inlaga 4 och 1 delar en gråkil liksom inlaga och inlaga 2 och 3.

bl45tabell2

Om kn sitter på en udda inlaga så sitter alla kn på en udda inlaga eftersom stegen mellan kn är tio som är ett jämt kn. Detta betyder att efter 6 kn så är kn tillbaka på samma inlaga och i denna sekvens så har alla udda inlagor fått kn en gång. I denna variant sitter alla kn (5) i kombination med cyls. Denna variant fanns på utgivningsdagen. Om kn sitter på jämn inlaga blir det inga kombinationer kn (5) med cyls, men denna variant är inte känd.

Kn (0) finns med FM.

Kända markeringar

Femtiomarkering FM för första gången på block

 

 

Otandat block finns

Otandade Block finns med neutrala och kn (006371 (006372)

Ett svar på ”BL45 Lunds Universitet 350 år

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.