SS32 Skeppsbron

Utgivningsdag 2016-05-04
4 × 13:-, 1 motiv
Upplaga 10 000 st
Frimärkena i offsettryck är utformade av Martin Mörck och Gustav Mårtensson.

SS32 är tryckt i offset i tryckpressen M5, Formatet är 130 × 159 när man ser frimärkena rättvända.  Det är nästan det samma som för SS 31, som har formatet, 125 × 159. Skillnaden beror att de är tryckta i olika tryckpressar som har lite olika omkretsar. Tryckpressen M5 har kombinerat offset/ståltryck där cylindern för ståltryck har omkretsen på 780 mm, att jämföra med 750 mm för övriga tryckpressar. Offsetcylinderns omkrets är 520 mm. SS 32 har inget ståltryck utan är rent offset tryck. Cylindern har två band med 4 ark vardera. Ena bandet har Cyls 1 och 2. De är lätta att se; de ligger på mage nedtill på det tegelfärgade huset mellan de nedre fönstren längst till höger. Det finns 2 delade gråkilar per band. På bandet utan cyls sitter de upptill, i höjd med skarven mellan de två översta frimärkena. På bandet med cyls sitter de nedtill, i jämnhöjd med mitten av det nedersta frimärket. 30 mm ned från bildkant. Figuren nedan illustrerar hur cyls och delade gråkilar (markerade med Φ) sitter på de olika inlagorna.

SS32tabell1På det andra bandet finns motsvarande gråkilar men inga cyls. Notera att det inte finns några ”neutrala” SS32, då alla har en del av gråkil.

Kn finns på båda banden. De står i nedre höger hörn. Kn har satts på vart 10:e ark i båda banden. Om man sätter ett kn på vart 10:e ark i bandet med cyls så kommer antingen inga kn vara i kombination med cyls eller så är alla i kombination med cyls. Endast det senare fallet har observerats.

Kända kombinationer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.