SH92 Gamla stan

Utgivningsdag 2016-05-04
F3128-3132
5 × 13 kr, 5 motiv
Frimärkena i offsettryck är utformade av Martin Mörck och Gustav Mårtensson.

Häftets underlagspapper är tryckt med text ”postnord” och frimärkena har vitmedel.

Typer (ny indelning juni 2023)

a I UV-ljus är frimärkspappret gult
b I UV-ljus är frimärkspappret vitt
Varianten SH92a är vanligast.

SH92 är tryckt i tryckpressen G8. Det är 62 mm brett vilket betyder att offsetcylindern har 12 häften per band.  Om vi numrerar inlagorna så att den med c 1 får nummer 1 så sitter c 2 på inlaga 5 och c 3 på inlaga 9. Gråkil finns på inlagorna 9 och 10 på båda banden. På bandet med cyls innebär det att gråkil finns på häfte med cyls 3 och på direkt efterkommande häfte upptill under de två översta frimärkena. På det andra bandet har motstående häften en gråkil nertill över de två nedersta frimärkena. På inlagorna med gråkil uppe och endast på dessa finns fyra cirklar i färgerna svart, gul, röd och blå.

Avsikten har varit att sätta ett kn på vart tionde häfte och band. Det betyder att kn i en serie utan avbrott kommer antingen på inlagor med udda nummer eller på inlagor med jämna nummer.  Om de sitter på inlagor med udda nummer blir det på en följd av sex kn en kombination med cyls på vartannat kn, en kombination och tre enkla kn. På sidan med kn (0) blir det då kombination med gråkil nere på vart sjätte kn. Om kn sitter på jämna inlagor blir det inga kombinationer med cyls, men vart sjätte kn (5) sitter då i kombination med gråkil uppe och vart sjätte kn (0) sitter i kombination med gråkil nere. Man kan alltså räkna rester även för kn serier utan kombination med cyls. Endast varianten där vartannat kn är i kombination med cyls har hittills observerats. Kombinationen kn (5) + gråkil + färgcirklar (med eller utan FM) har inte observerats.

SH92 har 31 punkters vikperforering (perf 10) som är slagen från frimärkssidan, PI.

Kända kombinationer

SH92tabell

2 svar på ”SH92 Gamla stan

  1. Finns det a och b häften? Vad är det för skillnad och om det skall vara a eller b.
    Samlartorget säljer a och b häften.

  2. b-häftet har en mycket blek UV-reaktion och a-häftet har gul UV-reaktion. Det verkar som om b-varianten fanns i de olika abonnemangen och årssatserna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.