SH90 Broar

SH90

Utgivningsdag 2016-03-17
F 3115-3119
10 x inrikes brev, 5 motiv

Häftet är tryckt på det nya pappret där underlagspappret är tryckt med text ”postnord” och frimärkena är med vitmedel.

Häftet är tryckt i tryckpressen M5 i kombinerat offset/ståltryck i det nya formatet från 2014 med nya markeringar. I M5 har cylindrarna för ståltryck en omkrets på 780 mm, medan omkretsen för offsetcylindrarna är 520 mm. En grundmodul i det nya systemet har i M5 längd på 260 mm i tryckriktningen.  Cylindrarna har 2 band, där det ena bandet har cylindersiffror för varje grundmodul. Eftersom ståltryckscylindrar har plats till 3 grundmoduler har de 3 cylindersiffror: 1, 2 och 3, medan offsetcylindrarna bara har plats till 2 moduler och därmed bara 2 cylindersiffror: 1 och 2. Detta gör att häftena får olika kombinationer av cylindersiffror från offset- och ståltryckscylindrarna. Tryckeriet vill synkronisera grundmodulerna från de olika cylindrarna så att cylindersiffrorna sammanfaller. Nedanstående figur illustrerar hur de olika kombinationerna uppstår. När offsetcylindern roterat 3 varv och ståltryckscylindern 2 varv har de båda producerat 6 grundmoduler som ger 18 häften och sedan upprepas samma sekvens.

sh90tabell1

Detta har en stor betydelse för förekomsten av varianter. Vi kan se det som om att det finns 18 olika inlagor. I tabellen nedan har vi listat upp hur alla dessa 18 inlagor kombineras från de 2 olika cylindrarna och på vilka inlagor de olika cylindersiffrorna och gråkilarna sitter.

Häftet har 29 punkters (perf 7) vikperforering som är slagen från omslagssidan, PU.

Nya färgmarkeringar

SH90farg

nya färgmarkeringar

Kända markeringar

SH90tabell2Om kn sitter på en udda inlaga så sitter alla kn på en udda inlaga eftersom stegen mellan kn är tio som är ett jämt kn. Detta betyder att efter 9 kn så är kn tillbaka på samma inlaga och i denna sekvens så har alla udda inlagor fått kn en gång. Observera att  c 1 offset endast sitter på udda inlagor och att c 2 offset endast sitter på jämna inlagor. Detta betyder att i en tryckserie utan avbrott så finns det antingen kombinationer kn + c 1 offset eller kn + c 2 offset. Kombinationen kn (5) + gråkil uppe + färgcirklar förekommer endast när det finns kombinationer med kn + c 1 offset.

Liksom på SH89 finns det på inlagorna med gråkil under det andra frimärksparet uppifrån fyra cirklar i färgerna blå, röd, gul och svart (omvänd ordning jämfört med SH89). De har samma storlek som gråkilen. Notera att gråkilarna sitter på olika ställen (uppe/nere) på de två banden medan färgcirklarna sitter på samma ställe (under det andra frimärks paret) på båda banden. Eftersom gråkil och färgcirklar alltid kommer tillsammans så blir det inte fler varianter än tidigare.

SH90tabell3

När det gäller kombinationer kn + cyls finns det, som det beskrivits ovan, 2 olika varianter för en obruten tryckserie, därför finns det en tabell för vartdera fallet. Endast den ena varianten har observerats.

SH90tabell5

Bild på varianter

kraftigt snedskurna häften, som är 2mm högre än normalt, och med synliga färgstreck (färgpassningsmärken?) i underkant. 3 olika typer.

7 svar på ”SH90 Broar

  1. Hittat kraftigt snedskurna häften, som är 2mm högre än normalt, och med synliga färgstreck (färgpassningsmärken?) i underkant. 3 olika typer (bild kommer). Kontrollnr 064256-064284. På 064285 syns inte färgstrecken men höjden är densamma.

  2. Det verkar finnas två varianter av papprets vitmedel. Det är samma skillnad som hos SH82B. Det är distinkta skillnader.

  3. Jag har nu fått tag på ytterligare B-häften, som också är gula men inte så distinkta. Därför det kanske är en glidande skala?

  4. På de häften jag har köpt finns inget säkerhetstryck i form av postlogga. Kan någon bekräfta detta?

    • Det verkar inte finnas på de häften som enbart finns med vitmedel (det danska pappret).

  5. Det verkar vara en liten upplaga på detta häfte och det är nu sällan man ser det hos ombuden. Mitt lägsta kn är 564590 och högsta 585005. Jag ser att Michael ovan rapporterat om felskurna häften och dom har lägre kn. Kanske var det I början av tryckningen? Rapportera gärna om ni har lägre eller högre kn.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.