SH82 Magnolior

Utgivningsdag 2015-05-07
10 × brevporto, 5 motiv

Typer

Omslaget finns i två varianter:
A Underlagspappret är tryckt med posthorn och frimärkena är utan vitmedel
B underlagspappret är tryckt med text ”postnord” och frimärkena är med vitmedel

Nu görs en vidare indelning av SH82B. I UV-ljus är frimärkspappret
a gult
b vitt
SH82A har frimärkspapper utan vitmedel. De två varianterna SH82Ba och SH82Bb är ungefär lika vanliga.

Trycket på underlagspappret syns om man håller upp häftet mot en lampa. Skillnaden i vitmedel mellan de två varianterna är avsevärd. SH82B fanns till salu i slutet av februari 2016.

Häftet är tryckt i det nya formatet i offset. Det är 83 mm brett och det betyder att offsetcylindern har 9 häften per band.  Kn har satts på vart 10 häfte och band, vilket betyder att kn vandrar över alla inlagorna. FM finns. SH82 har liggande format med avseende på frimärksbilden. I denna orientering blir vad som tidigare kallats ”gråkil uppe” blir nu ”gråkil vänster” och ”gråkil nere” blir nu ”gråkil höger”. Det behövs en diskussion vilka beteckningar som bör användas i detta fall. För enkelhets skull har i tabellerna använts ”gråkil uppe” och ”gråkil nere”.

SH82 har 41 punkters vikperforering (perf 10) är slagen från frimärkssidan, PI.

Illustration över markeringarnas placering

Kända kombinationer

Bild på varianter

Illustration på den “subtila” skillnaden på A och B.

Övrigt

Frimärksförlagorna är fotografier av Helene Schmitz. Formgivning: Gustav Mårtensson. Tryckning har skett i offset och förpackningen är dels häfte med tio frimärken och fem motiv, dels rulle med 100 frimärken och ett motiv i varje rulle. Valören är för inrikes hälsningar och brev, med två frimärken når brevet hela världen.

8 svar på ”SH82 Magnolior

  1. Det finns häften med ”felaktigt” klister. Det går i princip inte att få loss märkena pga det klibbiga klistret. De jag har sett hittills har varit poststämplade i Umeå, Årsta och Göteborg.

  2. Jag har hittat häften där underlagspappret är tryckt med text ”postnord” och frimärkena är med vitmedel. Det är samma variant som på SH84B Svampar.

  3. Det verkar finnas två varianter av papprets vitmedel på B-häftet. Jag har häfte med kn på 536- och 537-tusen som är vitare och kn på 554- och 559-tusen som är gulare. Det är distinkta skillnader. Någon mer som sett detta eller kan kolla sina häften?

  4. Jag har nu fått tag på ytterligare B-häften, som också är gula men inte så distinkta. Därför det kanske är en glidande skala?

  5. Har nu ett större material av B-häften och det finns enligt min mening två klara varianter av B-häftet avseende vitmedlet. En är gul och en är klart vitare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.