SH79 Svensk popexport

Utgivningsdag 2015-01-15
10 × brevporto inrikes, 5 motiv

Häftet är tryckt i det nya formatet i offset. Det är 83 mm brett och det betyder att offsetcylindern har 9 häften per band.  Kn har satts på vart 10 häfte och band, vilket betyder att kn vandrar över alla inlagorna. FM finns. Gråkil verkar vara ersatt med ett kors och finns på häfte med c 3 och på direkt efterkommande häfte.

Illustration över markeringarnas placering

Kända kombinationer

SH79 har 41 punkters vikperforering (perf 10) är slagen från frimärkssidan, PI.

FM + kors uppe, ett unikt häfte?

Fakta om utgivningen

Robyn
Robyn började som tonårsstjärna på 1990-talet, hon hade två låtar på Topp 10 i USA skrivna av Denniz Pop och Max Martin. 2005 skapade hon ett år noll i sin karriär med ett helt nytt sound och eget skivbolag. Med sin självständiga, feministiska popmusik har Robyn varit en av världens tongivande artister de senaste tio åren.

Max Martin
Det finns i dag ett 30-tal svenska låtskrivare i världstoppen. Den främste av dem är Max Martin, riktigt namn Martin Sandberg. Max Martin har hållit sig kvar på toppen i 20 år. De enda låtskrivare som haft fler ettor på den amerikanska Billboardlistan genom tiderna är Paul McCartney och John Lennon.

Avicii
Svenska discjockeyer som Swedish House Mafia (lade ner 2013) och Avicii har präglat 2010-talet. Avicii har utvecklat hela genren musikaliskt. Hans debutalbum var listetta i 63 länder, något ingen annan svensk artist varit i närheten av.

First Aid Kit
Systrarna Söderberg i FirstAid Kit, Klara och Johanna, tillhör samma generation som Avicii och visar bredden på svensk musik i dag med stämsång, akustisk gitarr och rötter som kan härledas hundra år bakåt i tiden.

Seinabo Sey
Att Sverige lyckats bibehålla sin position inom popexport så länge har också att göra med att Sverige är ett mångkulturellt land med olika erfarenheter och influenser. Soulsångerskan Seinabo Sey, med rötter i Gambia och Halmstad, har precis tagit steget ut i världen.
Artistpresentationer: Jan Gradvall ur Postnord Bulletin 1/2015

Ett svar på ”SH79 Svensk popexport

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.