SH78 Julgott

SH78

Utgivningsdag 2014-11-13
10 x julpost, 5 motiv
Frimärkena är tryckta i 4-färgsoffset
Frimärkena har illustrerats av Molly Bark och fått grafisk form av Gustav Mårtensson.

SH78 är 62 mm brett vilket betyder att offsetcylindern har 12 häften per band.  Om vi numrerar inlagorna så att den med c 1 får nummer 1 så sitter c 2 på inlaga 5 och c 3 på inlaga 9. Gråkil finns på inlagorna 9 och 10 på båda banden.

Bandet med cyls skall normalt ha kn (5), men i en mindre del av upplagan har detta band kn (0).

Avsikten har varit att sätta ett kn på vart tionde häfte och band. Det betyder att kn i en serie utan avbrott kommer antingen på inlagor med udda nummer eller på inlagor med jämna nummer.  Om de sitter på inlagor med udda nummer blir det kombination med cyls på vartannat kn. Om kn sitter på jämna inlagor blir det inga kombinationer med kn, men vart sjätte kn sitter då i kombination med gråkil uppe. Man kan alltså räkna rester även för kn serier utan kombination med cyls. Det finns kn-serier både med och utan kombination med cyls. Tyvärr har tryckeriet haft problem med skrivaren av kn och FM, så kn har inte skrivits ut exakt på vart tionde häfte. Om kn skrivs ut på vart tionde häfte skall precis vart sjätte kn på det ena bandet vara i kombination med gråkil uppe (ibland med c 3) och vart sjätte kn på det andra bandet vara med gråkil nere. Ett bevis för att inte placerats ut enligt avsikt är att man kan hitta kn i kombination med grå kil till exempel tätare, till exempel på vart femte kn såsom kn 011930 + FM + gråkil nere och 011935 + FM + gråkil nere. Normalt skall det vara 50 häften mellan FM, men om kn verket trycker ett kn + FM redan efter 48 häften som är exakt 4 hela cylindervarv så får man det observerade fallet.

Frimärkena har ett säkerhetsgenomstick med bl.a. ett posthorn, som normalt är rättvänt i förhållande till frimärksbilden. I en del av upplagan har genomsticket blivit omvänt på bandet med cyls och kn (5). För att få plats med informationen i tabellerna nedan, betecknar vi dem provisorisk (kan ändras)

A: säkerhetsgenomstick med rättvänt posthor
B: säkerhetsgenomstick med omvänt posthorn

SH78 har 31 punkters vikperforering (perf 10) är slagen från frimärkssidan, PI.

Övrigt

Säkerhetsstansningen med posthorn finns med rättvänt och upp och nedvänt tryck.

SH78posthorn

Bild på variant

H78kn

delar av kn finns med i frimärket

6 svar på ”SH78 Julgott

 1. De häften jag har sett med kontrollnummer som börjar på 0 har rättvänt posthorn och de med kontrollnummer som börjar på 5 har omvänt posthorn. Gäller det alla?

 2. Jag har hittat följande:
  Med rätvänt Posthorn: Både kn som börjar på 0 och 5. Det finns samma marginaltecken som hos SH75. Skillnaden är att gråkil träffar cyls 3 på detta häfte.
  Med omvänt Posthorn: Liksom Mats har jag bara hittat kn som börjar på 5. Jag har heller inte funnit några kombinationer mellan kn och cyls. Har du hittat detta Mats?

 3. Det finns häften med rätvänt Posthorn där det saknas kombinationer mellan kn och cyls.
  Jag skickar också en bild till redaktören där delar av kn finns med i frimärket (om än väldigt lite)

 4. Jag har i min samling 78B med kn+FM+C1 (584560) samt kn+FM+C2 (550555) vilka ej står med i er lista
  Med vänlig hälsning,
  Johan Cinthio

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.