BL31 Struves meridianbåge

BL31

Utgivningsdag 2011-05-06
2 x 12:-, två motiv

Formatet är stående, 83 * 125. Cylindern har tre band med 6 block vardera. Ett band har cyls 1 och 2 som står i nedre höger hörn. Två band har kn som ligger i höger kant. Kn har satts en gång per varv.

Markeringar

cyls 1
cyls 2
kn (5) 6-siffriga
kn (0) + cyls 1
kn (0) + cyls 2

Kända kombinationer

Information om utgivningen

UNESCO – Förenta Nationernas organ för bland annat vetenskap och kultur – utsåg 2005 Struves meridianbåge till världsarv. Meridianbågen är en cirka 2.800 kilometer lång sträcka med mätpunkter från Hammerfest vid Norra ishavet till Staro Nekrassowka nära Svarta havet.

Fyra av de svenska mätpunkterna ingår i världsarvet. Dessa är Perävaara i  Haparanda kommun, Pullinki i Övertorneå kommun, Jupukka i Pajala kommun och Tynnyrilaki i Kiruna kommun. Mätningen genomfördes mellan 1816 och 1855 under ledning av den tyskfödde astronomen Wilhelm Struve (1793–1864) i Tartu och senare S:t Petersburg. Syftet var att verifiera jordens avplattning vid polerna.

Jordens rotation genom årmiljonerna har lett till att planeten blivit uppsvälld vid ekvatorn
där den roterar som snabbast, och tillplattad vid polerna där rotationen är långsammast. Att jordens form är en ellips med avplattade poler var känt sedan 1600-talet. Men Struve
och många andra före honom var angelägna att vetenskapligt belägga detta.

Struves meridianbåge passerar Norge, Sverige, Finland, Ryssland, Estland, Lettland, Litauen, Vitryssland, Moldavien och Ukraina. Den svenska mätetappen börjar i Torneå och
slutar vid ett fjäll på gränsen mellan Finland och Norge. Ett världsarv är ett kulturminne
eller naturminne som är så värdefullt att det är en angelägenhet för hela mänskligheten.

Det är en plats, ort, miljö eller objekt som på ett alldeles unikt sätt vittnar om jordens och människans historia. Sammanlagt 14 svenska kultur- och naturobjekt har förts upp på listan. (Postens Bulletin 3/2011)

Ett svar på ”BL31 Struves meridianbåge

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.