BL33 Norden vid havet – Livet på havet

Utgivningsdag 2012-03-21
2 × 12:-, två motiv

Formatet är liggande, 107 × 70. Cylindern har tre band med 7 block vardera. Två band har kn och har satts en gång per varv (se bild ovan, rödfärgade för tydlighet).

Markeringar

cyls 1
cyls 2
kn (0) 6-siffriga
kn (5) + cyls 1
kn (5) + cyls 2

Kända kombinationer

Information om utgivningen

Underhåll och övervakning för säkrare liv på havet.
Den svenska Kustbevakningen har tre stycken avancerade flygplan av typen Dash 8 Q-300 för övervakning och spaning. Uppdraget är att dygnet runt året om patrullera längs hela den svenska kusten samt över insjöarna Vänern och Mälaren. Flyget möjliggör en
hög beredskap för miljö- och sjöräddningsinsatser.

Kustbevakningsplanen, som också regelbundet deltar i internationella uppdrag, utgår från Skavsta flygplats utanför Nyköping. Farledsbåten Arkö 833 tillhör Sjöfartsverket och används för underhåll och reparation av fyrar och andra hjälpmedel för en säker fartygstrafik längs Sveriges kuster. På frimärket ses fartyget invid Häradskärs fyr ute i havsbandet några sjömil från Östergötlands kust.

Det rödmålade fyrtornet är 29 meter högt och uppfördes 1863. Fyren består av ett järntorn som stöttas av rör vilka i sin tur stagas av stålbalkar och vajrar. Inuti järntornet finns en spiraltrappa upp till lanterninen. Typen kallas ”Heidenstamfyr” efter konstruktören Gustaf von Heidenstam (läs om honom på nästa sida) och kunde snabbt monteras på svåråtkomliga öar och skär. ”Heidenstamfyrarna” är en välbekant syn längs Sveriges kuster. På motivbladet visas fyren Pater Noster som står på en ö i Bohusläns yttersta havsband. Denna fyr var i funktion fram till 1977. (Postens Bulletin 2/2012)

Ett svar på ”BL33 Norden vid havet – Livet på havet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.