BL37 Carl XVI Gustaf 40 år som statschef

BL37

Utgivingsdag 2013-08-22
3 x 6:-, tre motiv

Formatet är stående, 83 * 125. Cylindern har 2 band med 9 block vardera. Cyls 1 och 2 står i nedre vänster hörn. Kn står i nedre kant till höger och har satts på vart 10:e block på bandet med cyls.

Markeringar

cyls 1
cyls 2
kn (0) (6-siffrigt)
kn (0) + cyls 1
kn (0) + cyls 2

Kända kombinationer

BL37tabell

 

 

BL37 har stora likheter med BL29 ”Kronprinsessparet”:

  • Blocken har samma format. Ett cylindervarv omfattar 2 rader med nio block.
  • Cyls sitter på samma platser på blocket och också på cylindervarvet. Om vi ger inlagan där c 1 nummer 1 så har inlagan där c 2 sitter nummer 6.

Trots dessa ytliga likheter finns det en viktig skillnad: På BL29 har man satt kn en gång per varv, men på BL37 har man satt kn på var 10:e block i ena cylinderhalvan. Detta betyder lite större andel block med kn på BL29 och olika förekomst av kombinationer.

För BL29 med ett kn per varv så hamnar kn på samma inlaga så länge det inte blir något fel eller avbrott. Hamnar det första kontrollnumret på inlaga 1 med c 1 så gör alla de följande kn det också tills något händer. Kn kan placeras på olika inlagor vid olika trycktillfällen. BL29 finns med alla varianter: kn, kn + c 1 och kn + c 2 i olika frekvens.

För BL37 med ett kn per varv så flyttar sig kn ett steg ”framåt” på cylindern. Om det startar på inlaga 1, så kommer nästa kn på inlaga 2 på nästföljande varv. När kn kommit till inlaga 9, så blir det ett cylindervarv utan kn och kn hamnar på nytt på inlaga 1. Det innebär att det på 180 block finns det 9 med kn: 7 enkla kn, 1 kn + c 1 och 1 kn + c 2. Denna frekvens av kombinationer blir det i hela upplagan oberoende av hur man startar. Det är samma sak för BL38, BL39 och BL41.

Rest räknas ut för division med 9. Man dividerar de 5 sista siffrorna med 9 med en räknare. Om man multiplicerar decimaldelen (delen efter decimalkommat) med 9 och eventuellt avrundar till närmsta heltal så får man resten, se också nedanstående tabell.

BL37tabell2

Om man har rest för kn + c 1, så är rest för kn + c 2 plus 5 eller minus 4. Exempel: Blocket med kn 022987 + c 1 har rest 8. Rest för kn + c 2 blir då 8 – 4 = 4.

Kända kn

En del av blocken såldes med ett tvåsidigt fodral ”Skicka Kungligt” med måtten 85 * 135. På insidan finns en ficka för blocket. På baksidan finns text om blocket med Postens logotyp.

Information om utgåvan

Den 15 september 1973 avled kung Gustaf VI Adolf och i samma stund fick Sverige en ny
statschef, Carl XVI Gustaf som är den sjunde monarken inom ätten Bernadotte.
I år firas över hela landet 40-årsminnet av denna historiska händelse. Inom ramen för jubileet genomför kungaparet resor till alla län, där Värmland och residensstaden Karlstad besöks samma dag frimärkena ges ut, den 22 augusti.

Länsbesöken avslutas i september i kungens eget hertigdöme Jämtland.Frimärksblocket med de tre frimärksmotiven har utformats av Gustav Mårtensson, grafisk formgivare vid Posten Frimärken och upphovsman till över hundra frimärken. Förlagorna är kungens monogram, ett porträtt foto av kungen i profil vänster – den klassiska posen på frimärken med monarkens bild – och ett tidigare opublicerat fotografi av kungen och tronföljarna kronprinsessan Victoria och prinsessan Estelle vilket kungafamiljen generöst ställt till Postens förfogande.

Frimärkena inramas av det mönster med regelbundet utströdda kungakronor och stjärnor
mot sober blå bakgrund som är en bärande del i den grafiska profil Ola Johansson vid designbyrån Destrito utformat speciellt för jubileumsåret.
– Ett kungligt jubileum präglas naturligtvis av de traditioner monarkin bär på. Därför var uppdraget från Hovet att förena det klassiska med en modern form. Vi gjorde ett tjugotal skisser och presenterade ett förslag för Hovet som byggde på den kungliga kronan och en femuddig stjärna, en variant på Nordstjärnan som finns på många platser i Kungliga slottet där jag gick runt och spanade under min research, säger OlaJohansson.

Genom de nära kontakterna kring frimärksutgåvan mellan Hovet och Posten fick Gustav Mårtensson på ett tidigt stadium i arbetet med frimärkena kännedom om Ola Johanssons uppdrag. (Postens Bulletin 4/2013)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.