SH20 Vilda djurungar

Utgivningsdag 2005-09-23
F 2504 – 2507
10 x inrikes brev, fyra motiv
Frimärkena trycktes i fyrfärgs offset
57,7 mm breda, 13 inlagor/varv

Typer

Häftet har 29 punkters vikperforering (perf 10) slagen från frimärkssidan.

Markeringar

centralt regm
FM mellan 2:a och 3:e par
cyls 1 i nedre kant, inlaga 1
cyls 2 i nedre kant, inlaga 8
del av regm nedtill
cyls 1 + del av regm nedtill
cyls 2 + del av regm nedtill
helt kn BS i nedre kant

Kända kombinationer

SH20tabell

Bild på variant

unikt objekt med två olika kn

Fakta om utgivningen

Ovetande om det vilda livets faror tumlar de runt i skog och mark. Att klappa de små liven kan te sig nog så lockande, men kanske lurar mamma björn eller pappa lo inte långt
därifrån. I höstens inledande frimärksutgåvor visas fyra av skogen vilda djurungar – räv, varg, lo och björn.

  • Lodjuret (Lynx lynx) liknar en katt, men är mycket större. Det kännetecknas av de små tofsarna på öronen och den fläckiga pälsen. Lodjuret lever ensamt i skogarna, ofta i norra Sverige. Lodjursungarna föds i maj -juni. De föds blinda och diar i ett halvår. När mamman får nya ungar nästa vår, ser hon till att de gamla ger sig av för att klara sig själva.
  • Räven (Vulpes vulpes) har sitt hem i hela Sverige. Rävungarna föds i mars-maj. Kullen består ofta av runt fyra ungar. Rävungarna är blinda till en början och öppnar ögonen först efter två veckor. De bor med sin mamma till november månad, då de flyttar hemifrån för att klar sig på egen hand.
  • Vargen (Canis lupus) är ett flockdjur som lever i familjegrupper. En familjegrupp kan bestå av fem till tio vargar ur samma familj. Vargungarna föds i maj månad och är även de blinda vid födseln. En vargunge kan börja jaga själv när den är åtta månader gammal. Vargen stannar hemma tills det är dags att bilda egen familj – då är de ungefär två år gamla.
  • Björnen (Ursus arctos) trivs också bra i skogarna i norr. Björnungarna föds i idet i januari. De är blinda med tunn päls och diar så mycket att de är tio gånger större än vid födseln när de lämnar boet på våren. Björnmamman kan få 2-3 ungar åt gången och diar dem under hela sommaren. Efter att ha gått i ide med sin mamma i en eller två vintrar lämnar ungarna mamman för att klara sig själva.

Frimärkena är illustrerade av Inga-Karin Eriksson.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.