SH72 En svensk klassiker

SH72 Utgivningsdag 2014-01-16
10 x brevporto, 5 motiv
Frimärkena är tryckta i 4-färgs offset + 3 färger ståltryck (M5)
9 x 2 band

Ny indelning december 2018

Typer

A på utsidan finns en portotabell med ”1 frimärke 20 g”
A1 30 punkters vikperforering slagen från omslagssidan
A2 Utan vikperforering

B på utsidan finns ingen portotabell
30 punkters vikperforering slagen från omslagssidan

C på utsidan finns en portotabell med ”1 frimärke 50 g”
30 punkters vikperforering slagen från omslagssidan

Beteckningarna A, B och C är som tidigare. Det nya är att tidigare beteckningen SH72A PU ersätts av SH72A1 och att SH72A P0 ersätts av SH72A2.

Häftet SH72A finns utan vikperforering, SH72A2, eller med 30 punkters (perf 7) vikperforering som är slagen från omslagssidan, SH72A1. Enligt tryckeriet var avsikten från början att dessa häften inte skulle ha vikperforering.

SH 72B kom i mitten av mars 2014 inför ändringen av portotaxorna den 1 april 2014 och SH 72C rapporterades i september 2014.

Häftet är tryckt i tryckpressen M5 i kombinerat offset/ståltryck i det nya formatet från 2014 med nya markeringar. I M5 har cylindrarna för ståltryck en omkrets på 780 mm, medan omkretsen för offsetcylindrarna är 520 mm. En grundmodul i det nya systemet har i M5 längd på 260 mm i tryckriktningen.  Cylindrarna har 2 band, där det ena bandet har cylindersiffror för varje grundmodul. Eftersom ståltryckscylindrar har plats till 3 grundmoduler har de 3 cylindersiffror: 1, 2 och 3, medan offsetcylindrarna bara har plats till 2 moduler och därmed bara 2 cylindersiffror: 1 och 2. Detta gör att häftena får olika kombinationer av cylindersiffror från offset- och ståltryckscylindrarna. Tryckeriet vill synkronisera grundmodulerna från de olika cylindrarna så att cylindersiffrorna sammanfaller. Nedanstående figur illustrerar hur de olika kombinationerna uppstår. När offsetcylindern roterat 3 varv och ståltryckscylindern 2 varv har de båda producerat 6 grundmoduler som ger 18 häften och sedan upprepas samma sekvens.

SH72tabell

SH72QR

SH72B med QR-kod (saknar portotabell)

SH72porto50g

med portotabell 50g – upptäcktes i sept 2014

Markeringar

Gråkilen (gråbalk med passkors) är en ny markering för att styra tryckprocessen med avseende på färger. Den kan finnas innanför de yttersta märkena. Det betyder att på ena bandet finns den upptill under de två första märkena eller nertill över de två sista märkena. Gråkilarna är format- och maskinberoende liksom hur ofta de trycks på häftena.

För detta häfte finns det en gråkil på häfte med c 2 offset och på direkt efterkommande häfte. I första upplagorna som kom ut fanns kontrollnummer på vart sjätte häfte i bandet. På bandet med cylindersiffror har vi hittills bara hittat den på inlagan med c 2 offset, vilket gör att alla häften med c 2 offset är kvadrupler med c 2 offset, gråkil, kn och cyls stål (c 1, c 2 eller c 3). I senare upplagor har satts med annat intervall, så att det finns c 2 offset, gråkil och cyls stål (c 1, c 2 eller c 3) utan kn. I dessa buntar har då funnits kn på häften med c 2 offset, gråkil, kn och cyls stål c 1 eller c 3, men inte c 2. Vi har ingen förklaring nu till hur det kan bli så, utan vi har det under utredning. Det har funnits buntar med cyls, men helt utan bunt.

I tabellen med kombinationer med kn så har vi bara tagit med kolumner för häften som är kända. Skulle det bli en förskjutning av till exempel placeringen av kn behöver vi introducera nya kolumner. Inga FM har hittats på häftet. Rapportera om ni hittar häften som har FM eller kombinationer som inte finns i tabellerna nedan.

Hur ligger markeringarna i bunten?

Kända kombinationer

Bild på de nya markeringarna

SH72kvadruppel

Kvadruppel – cyls stål – cyls offset – kn

Bilder på varianter

SH72forskjutning

ståltrycket (det svarta) har blivit förskjutet – översta raden är korrekt

SH72forskjutethft

helt häfte som visar förskjutningar i ståltrycket

SH72APUforskjuten

kraftig högerförskjutning

SH72APUfargpassning

A-häfte med färgpassningskors nere till vänster

Varianter

Det finns häften med tydliga färgförskjutningar. Det syns tydligast om man tittar på signaturerna och jämför med övriga färger. Det finns exempel där signaturerna är förskjutna 1-2 mm åt höger eller vänster.

Fakta om utgivningen

För att erövra utmärkelsen En Svensk Klassiker ska man genomföra – ett av skidloppen Vasaloppet/Öppet Spår (90 km), alternativt Engelbrektsloppet (60 km) – Vätternrundan på cykel (300 km) – Vansbrosimningen/Vansbro Öppen Älv (3 km) – Lidingöloppet löpning (30 km) Läs mer på Wikipedia

Ett svar på ”SH72 En svensk klassiker

  1. Rapport från en medlem: Jag har ett (ett endaste) ark från det övre bandet med
    KN 035172. Med luppen på ”gråkilen” fanns två saker att se, att de två högra sektorerna hade blå färg och att den lodräta linjen mellan den blå halvan och den grå halvan var dubbel med ett vitt mellanrum. (något med än 0,1 mm.)

    En svit triplar med KN 534926 – 534931 hade samma färg på halvorna, blå till höger och grå till vänster. Linjen mellan halvorna är ganska tjock eller till och med delad. På ett av arken fanns också antydan till röd linje till höger om mittlinjen. Även
    en svag förskjutning av halvorna i höjdled kunde ibland ses.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.