SH70 Jul 2013 – Jul i storskogen

SH70

Utgivningsdag 2013-11-14
10 × Julpost, fyra motiv
Frimärkena är tryckta i 4-färgs UV-offset (G8) och baksidan i 1 färg
12 × 2 band

Typer

Häftet har 31 punkters vikperforering (perf 10) slagen från frimärkssidan

Markeringar

centralt regm
FM
cyls 1
cyls 2
kn

Kända kombinationer

SH70tabell

Tryckbana

Här kan man se hur häftena kommer i tryckpressen. Bilden har vi fått från frimärkstryckeriet och är ”suddig” av säkerhetsskäl. Man ser markeringarnas placering. Klicka på bilden så blir den större.

SH70ark

Fakta om frimärket

Konst på liten yta var ingen nyhet för Henning Trollbäck, 29, illustratör och nyutexaminerad student från Konstfack som fick uppdraget att göra årets julfrimärken.
– Jag har alltid gillat att göra bilder i det lilla formatet, säger Henning och berättar att han bland annat gjort en bilderbok där originalteckningarna bara var fem gånger tio centimeter.
Den tekniken har han haft nytta av när han gjorde motiven till sina frimärken.
– Även om mina förlagor inte är lika små som själva frimärkena är, har min vana att tänka smått hjälpt mig att ge frimärkena rätt tydlighet.
Hennings original var bara tio centimeter breda, för han menar att större bilder löper risk att tappa sin dynamik när de krymps ner till ett frimärkes storlek. Det var under näst sista terminen på Konstfack som Henning Trollbäck och hans studiekamrater gick en tvåveckorskurs i samarbete med Posten. Uppgiften var att göra egna, fiktiva frimärken, och i potten låg chansen att få göra riktiga frimärken.
– Jag såg det som en möjlighet. Det kändes som att frimärksdesign skulle passa mig, så jag gav ”järnet” på kursen.
Posten har genom åren hittat flera talanger från Konstfack via kursen. Hennings djurillustrationer hade potential att bli fina frimärken och han arbetade vidare på dem.
– Djur är tacksamma att illustrera och har ju i århundraden använts i fabler och sagor för att förmedla olika budskap. Det som är intressant för Henning är att få berätta en historia för den som tittar på bilderna.
– Att göra en ”fin” bild är en sak, men en scen som har ett uppenbart händelseförlopp är mycket roligare. Om den som tittar på frimärket undrar vad som precis hänt – eller vad som kommer att hända – då har jag lyckats. Mest nöjd är han med bilden på ekorren.
– Den har behållit sitt uttryck och utstrålning från den första skissen ända till det färdiga frimärket, och det var inte alldeles lätt.
Sten Feldreich

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.