SH10 Våra lusthus

Utgivningsdag 2003-05-16
F 2373 – 2376
10 x inrikes brev, fyra motiv
Frimärkena är tryckta i fyrfärgs offset
83 mm breda, 9 inlagor/varv

Typer

Häftets frimärkssida finns med och utan vitmedel och har betecknats med SH10a respektive SH10b. Då det visat sig att det finns olika grader av vitmedel så undviker vi nu att göra denna indelning. SH10c är häften där frimärkena är tryckta på fel sida av pappret. Frimärkena saknar då klister, som sitter kvar i omslaget. Bästa igenkänningstecknet är att frimärkssidan är starkt fluorescerande medan baksidan helt saknar vitmedel.

(a Frimärkssida utan vitmedel)
(b Frimärkssida med vitmedel)
c Frimärkena tryckta på fel sida, dvs saknar klister. Klistret ligger på omslagssidan

Häftet har 42 punkters vikperforering (perf 10) slagen från frimärkssidan, PI och har tryckts med olika cylindrar och det finns olika cyls. Håll häftet så att frimärksbilden är på rätt håll. Då finns det:

  • cyls som ligger på mage och är 2,9 mm höga
  • cyls som ligger på rygg  och är 2,7 mm höga

Häften med cyls på mage kom först och är vanligast.

Markeringar

FM mellan 3:e och 4:e par
cyls 1 (i nedre kant, inlaga 1)
cyls 2 (i nedre kant, inlaga 6)
rättvänt kn BS mellan 1:a och 2:a par
omvänt kn BS mellan 1:a och 2:a par

Kända kombinationer

Kn är normalt rättvänt. Det finns omvänt kn vid 63–65-tusen med rest 3 för kn+c 1 och rest 8 för kn+c 2

Övrigt

Finns med otandade frimärken

Två olika tryck

SH10tryckA

Det är så att Posten i första trycket hade små graverade tunna svarta streck. Det syns speciellt på vattenytan men också till exempel på brädorna och toppgarnityret på huset mm.

SH10tryckB

Av okänd orsak valde Posten att ta bort de graverade svarta detaljerna och i stället lägga in vanligt svart raster som resten av märket är tryckt i. I samband med detta fick man också nya cyl siffror eftersom de också är i svart. Kolla vattenytan som är pixlad, mellanrummen mellan brädorna och toppstjärnan mm.

Fakta om utgivningen

Lekstuga för vuxna skulle man kunna kalla lusthuset. En liten paviljong att dra sig undan till lust och nöje, för tankar eller ostört arbete. Vackra och spännande lusthus har genom sekler byggts i vårt land. På årets sommarfrimärken visar Posten fem lusthus som alla har en intressant historia.

Ett av Sveriges äldsta är Ebba Brahes lusthus i Bockhammar i Västmanland. Till detta knöts legender om hennes möten med Gustav II Adolf, som hon i sin ungdom hade en romans med. Kungen stupade dock vid Lützen redan innan den lilla paviljongen kommit till. Vindflöjeln på taket visar på 1632 som byggnadsår, men förmodligen är huset från 1700-talet.

Intresset för Kina var utbrett i 1700-talets Sverige och många kinesiskt inspirerande lusthus byggdes. Ostindiska kompaniets tidigare superkagör i Kanton, Johan Abraham Grill, kunde 1788 dra sig tillbaka till sitt säteri Godegård i Östergötland och den nya kinesiska paviljongen på Lustigkulle.

Lärda män kunde utnyttja sina lusthus som arbetsrum om sommaren. Emanuel Swedenborgs paviljong från mitten av 1700-talet, som låg i ena ändan av hans inhägnade trädgård vid Hornsgatan i Stockholm, blev platsen för hans himmelska uppenbarelser. Lusthuset har nu fått flytta till Skansen.

Från förra sekelskiftet stammar lusthuset vid gården Västanå i Borensberg i Östergötland, beläget på stranden av Göta kanal, den tidens stora pulsåder genom landet. Burspråket som sträcker sig ut över vattnet var säkerligen en intressant åskådarplats när kanalbåtarna passerade.

Mikael Wahrby har målat förlagorna och Gustav Malmfors har stått för typografin. Frimärkena trycks i fyrfärgsoffset t och ges ut i häfte om tio frimärken med fyra motiv. De är avsedda som inrikesporto l:a klassbrev. I denna serie kommer även ett rullfrimärke.

Artiklar

SH10 Våra Lusthus i två utföranden Gunnar Dahlstrand

3 reaktion på “SH10 Våra lusthus

  1. Hej! Jag fick ett märke Borensbergs lusthus där de svarta strecken har ersatts med pixlade svarta ytor istället. Märket har kommit med en förfrågan om det är falskt, men allt tyder på att detta är en Postens produkt, papper, typsnitt, fluor, stansning, mm. Kan någon kolla om det skiljer mellan de två rapporterade upplagorna saknar eget referens material på detta häftet. Eller finns någon helt annan förklaring?? Syns speciellt ner i vänster hörnet på vattenytan respektive runt alla fönster, brädor mm.

  2. c varianten har samma kraftiga fluor på märkessidan som baksidan normalt har, så man behöver inte försöka ta loss märkena för att identifiera c.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.