SH57 Folkparker

Utgivningsdag 2012-01-12
F 2876 – 2879
10 x inrikes brev, 4 motiv
Frimärkena trycktes i två färgers ståltryck i G:5, baksidan i 1-färgs offset G:8
10 häften * 2 band

Ny indelning december 2018

Typer

A 38 punkters vikperforering
A1 slagen från frimärkssidan
A2
slagen från omslagssidan

B Utan vikperforering

SH57 har 38 punkters vikperforering (perf 10). Vikperforeringen kan vara slagen från frimärkssidan SH57A1, eller från omslagssidan, SH57A2.

SH57A2 är ovanlig, känd med

 • kn 006–007 och 013-tusen och c 2
 • kn 018-tusen med c 1
 • kn 507–508, 514 och 517-tusen.

Det verkar som om SH57A2 kan komma från olika tryckserier då dessa häften uppvisar olika reaktion i UV-ljus som passar väl in i tryckserier med SH57A1 där vi saknar kn med dessa tusental. Vid byte av pappersrulle var man tvungen att fälla upp verktyget som gjorde vikperforeringen. Om man sedan efter byte glömde att fälla ner verktyget blev det ingen vikperforering. Man kunde åtgärda det vid tryckningen av omslagssidan och uppskärningen av häftens. I så fall slogs vikperforeringen från omslagssidan. Detta kan vara en förklaring till uppkomsten av SH57A2. Häften SH57A2 har hittats i abonnemang, vilket tyder på att vissa SH57A2 tillhör en tidig tryckserie.  Det finns även häften utan vikperforering, SH57B. Endast känd med kn 516-tusen.

Fluorescensen på frimärkena är mycket varierande. Även nyanserna varierar, speciellt den röda färgen. En lätt igenkänd variant är brunröd som finns med kn + c 2 vid 002–017-tusen och för dessa finns också kn som slutar på 3 eller 8 i kombination med FM och c 2 vid 002–004.  I största delen av upplagen sitter FM som vanligt i kombination med kn som slutar med 0 eller 5. Det finns också en upplaga utan FM, dvs man kan hitta 5 kn i följd utan FM; i kombination med c 1 vid 006–008-tusen och med c 2 vid 010–016-tusen.

Det finns även häften med brunröd nyans som har otandade frimärken.

Markeringar

centralt regm
FM
cyls 1
cyls 2
kn

Kända kombinationer

Bilder varianter

SH57nyans

Olika nyanser – brunröd – röd

SH57olika-stora

Olika storlekar på kn och FM beror på att pappersbanan går på olika avstånd från skrivaren.

SH57UV

olika UV-reaktion

Den som vill specialstudera detta häfte får pyssla mycket med fluorlampan men det finns även i dagsljus klart synliga varianter på färgen. I fluorlampan blir det väldigt fasetterat och fascinerande att se hur speciellt den röda färgen skiftar i många olika toner.

Uppenbarligen har man också tryckt många små upplagor där man startat om räkneverket från 000000 och ibland har man haft cyls 1 i Tripplarna och ibland cyls 2. Det finns även kn från 0-sidan som saknar kombination av cyls och kn. Slutligen finns det serier där det inte skett någon tryckning av FM.

SH57-forskjutning-otandat

kraftig perforeringsförskjutning samt (använda) operforerade märken

Artiklar

Folkparker Bo Göransson Malmex 2018

Fakta om utgivningen

Frimärkenas formgivare: Henrik Karlsson

Formgivaren Henrik Karlsson är för ung för egna erfarenheter av traditionellt folkparksliv, men har förstås passerat en och annan Folkets Park med ”sliten charm”, som han säger.

Uppdraget att på fem frimärken gestalta folkparkskulturen inleddes därför med en djupdykning i det omfattande bildmaterialet tillsammans med projektledaren Mats Granlöf.

– Ett av motiven är en folkparksentré. Det var detta frimärke jag började skissa på, och motivet med förväntansfulla besökare på väg in blev också min entrébiljett till denna värld av nöjen, underhållning, dans och kända artister, säger han.

”Folkliga bilder med liv och rörelse” var den inriktning för frimärkena som bestämdes av Designrådet, där Posten Frimärkens chef Britt-Inger Hahne är ordförande och illustratören Stina Wirsén en av ledamöterna.

Henrik Karlsson hade svårt att hitta bilder i arkiven som var klappade och klara med folkliv och allt annat som förknippas med folkparker.

– Några kom rätt nära det vi var ute efter, som dansbanebilden, bilden av chokladhjulet och fotot av porten till Folkets Park i Borlänge som är förlaga till rullfrimärket. Andra fick jag jobba mer med. Till exempel är frimärket med Lill-Babs ett collage med flera foton som grund, säger Henrik Karlsson.

Förutom de fem frimärkena har han också formgivit kringprodukterna förstadagsbrevet och motivbladet samt souvenirarket med Lill-Babs frimärket. Folkparker är Henrik Karlssons andra projekt som frimärksformgivare. För precis ett år sedan debuterade han med Svenska Flaggan.

14 svar på ”SH57 Folkparker

 1. Häftet finns med helt blå respektive helt rött regmärke. Det vanligaste är en blandning av färgerna så regmärket ser lite lila ut.
  Det finns också med skuret regmärke nedtill där 0.1 mm saknas. Varianten vore betydligt intressantare om det fanns med del av regmärke upptill. I så fall måste den komma från det band där kn börjar på 0+.

 2. Jag har precis sett ny leverans av häften där cyls 1 och cyls 2 inte träffar kn. Räknat från översta häftet med FM+KN som nr 1 så har häfte nr 4 cyls 2 och häfte nr 9 cyls 1. Därefter har häfte 11 kn också vidare.
  De häften på 000- och 001-tusen jag hittade var samtliga med en ny kraftig gul fluorescens hos frimärksfärgen.

 3. Av den senaste tryckningen med kraftig gul fluorescens har jag nu hittat även 009 och 013-tusen. Det senare med kombinatin av FM+kn+cyls2. Märkena tryckfärg är likadan i både dags- och UV-ljus, så jag är säker på att de kommer från samma tryckning. Intressant att man justerat, så att cyls 2 träffar kn igen.

 4. Det finns häften som helt saknar perforering mellan frimärkena. Det saknas även säkerhetstryck men det beror nog på att det görs med samma verktyg. De häften jag hittade hade dock vanlig streckperforering men det är ju ett annat verktyg, som gör denna.

 5. Den av Bo Göransson den 9 februari omtalade tryckningen där
  cyls och KN ej möttes omfattar också åtminstone tusentalen
  007, 008, 009,och 012, av vilka jag funnit FM+KN0+

 6. Det kommer hela tiden nya varianter på detta häfte. I vad som kan vara en ny tilltryckning är den blå färgen klart fluorescerande. Jag har även hittat en förpackning där det fanns 5 kn i följd utan någon FM. Kn var från 0-sidan.

 7. Har cyl1+010390 och 510390
  Båda utan FM trots att kn slutar på noll.
  ljust röd med orange fluo
  blå med grönaktigt ljus under lampan

 8. I helgen köpte jag ett maskinstämplat par på Tradera där det saknas lodrät perforering mellan frimärkena. Det ska bli spännande att se dom i verkligheten. Det ska också bli intressant att se om det kommer ut något helt häfte med denna variant på marknaden.

 9. Först idag har jag kollat paret som jag köpte med lupp. Det finns perforering som är slagen från frimärkssidan men den har inte perforerat märkena utan dessa sitter helt fast i varandra. Om jag förstår det rätt kan denna variant inte ses i ett häfte utan uppkommer först när man tar loss frimärkena.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.