SH56 Geometriska figurer

Utgivningsdag 2012-01-12
F 2869-2872
20 × Brev ekonomi, 4 motiv
Frimärkena trycktes ståltryck i G:5, baksida i UV-offset i G:8
Häftet levereras vikt
7 häften × 2 band
Stans med  mikrostansat B övre högra hörnet av frimärket.
Samma format som Svenska Innovationer

Typer (ny indelning juni 2023)

Vikperforeringen förekommer i 3 olika perforeringar slagen från olika håll:
A   38 punkter (perforering   7), slagen från frimärkssidan
B1 54 punkter (perforering 10), slagen från frimärkssidan
B2 54 punkter (perforering 10), slagen från omslagssidan
C   60 punkter (perforering 11), slagen från frimärkssidan

Nu införs för SH56B2 en ny indelning: De röda frimärkena blir i UV-ljus
a orangea
b mörkröda
För de övriga varianterna A, B1 och C blir de röda frimärkena alltid orangea i UV-ljus

OBS ny beteckning A, B  och C är ordnade efter antal punkter i streckperforeringen med minst antal först. (54 och 60 punkter har bytt plats vilket medför att betydelsen av B och C har bytts ut)

SH56etikett

med påklistrad etikett – bilden är behandlad för att tydliggöra etiketten

Etikettstorlek

Det finns två olika storlekar på etiketter:
ca 89 × 23,5 mm
ca 82 × 23 mm

Markeringar

centralt regm
FM (endast på B2)
cyls 1
cyls 2
kn

Illustration över markeringarnas placering

Både cyls och kn ligger med ett avstånd på 7 häften, så därför har dom alltid lika inbördes positioner. Det betyder att finns det en kombination av cyls och kn så återkommer samma kombination på varje därpå följande kn.

Kända kombinationer

På SH56 fanns först inga FM med förklaringen från tryckeriet är att häftet förpackats vikt och då syns inte FM, men i januari 2014 dök det upp häften med FM. Tabellen är även korrigerad med hänsyn till B och C enligt ovan.

Nytryck med FM!

Tomas Kullberg rapporterade ett häfte med FM. Troligen har detta häfte kommit i ett nytryck eftersom FM tidigare inte varit känt. Samma dag hittade faktiskt ytterligare en medlem en trippel.

SH56dubtrippel

Nytryck med FM – en dubbel och en trippel

Fakta om utgivningen

Frimärkenas formgivare: Fideli Sundqvist

”Formsäkert”. Så beskrev en recensent Fideli Sundqvists debutbok Birte, var är du? som kom i våras och handlar om en bortsprungen hundvalp. Hon har både författat texten och tecknat illustrationerna. Berättelsen vann förstapris i förlaget Opals barnbokstävling 2010.

Formsäkert, det kan man också säga om hennes debutfrimärken Geometriska figurer, där känslan pendlar mellan arkitektonisk exakthet och organiskt böljande. Allt med en spännande djupverkan.

Fideli Sundqvist (f 1987) växte upp i Uppsala med pennan i handen och hästar som Favoritmotiv. Inspirerad av sin mamma som är konsthantverkare och keramiker valde hon tidigt konstnärsbanan. I tonåren genomgick hon Nyckelviksskolan på Lidingö, en konstskola där många förbereder sina ansökningar till Konstfack och Konsthögskolan.

Satsningen blev lyckosam. Hon antogs till Konstfack när hon var 20 och tog kandidatexamen 2011 på linjen Grafisk form och illustration. Hennes examensarbete bestod av en kollektion tredimensionella geometriska modeller.

Redan under gymnasietiden ställde hon ut en svit bilder, om en pojke som bodde på en fyr. Då jobbade hon med linoleumsnitt men också den unika teknik hon idag ägnar sig mest åt, pappersklipp.

Fideli Sundqvists förebilder är hennes mamma – som hon idag samarbetar med i olika konstprojekt –  Mumintrollens skapare Tove Jansson och ett par schweiziska formgivare. Aktuella nya uppdrag efter frimärkena är formgivning för en designbutik i Stockholm och att illustrera porslin.

2 svar på ”SH56 Geometriska figurer

  1. Frimärkena har många olika färgnyanser när man betraktar det under UV-lampan. Majoriteten av mina häften har ganska mycket fluorescens på både det röda och blå märket men på en av dom senaste tryckningarna mellan 507-509-tusen (där det även finns FM) är båda färgerna nästan helt utan fluorescens. Är det någon som kan kommentera/komplettera detta?

    • Har skickat in bilder på fluorskillnader. ”FM-tryckningen” har fluor på 515-516-tusen, så man har nog missat det i inledningen av tryckningen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.