SH49 Naturkraft

Utgivningsdag 2011-03-24
F 2820 – 2823
10 x inrikes brev, fyra motiv
Frimärkena trycktes i 4-färgs offset omslagssidan 1 offset G:8
10 häften per varv * 2 band
Postens logotyp stansad mitt i häftet, syns knappt

Typer

SH49 har 38 punkters vikperforering (perf 10) slagen från frimärkssidan, PI.

Markeringar

FM mellan 4 och 5:e frimärket efter kn
cyls 1 i övre kant
cyls 2 i övre kant
helt kn BS mellan 4 och 5:e frimärket

I största delen av upplagan sitter kn (0) i kombination med c 2. Kombinationer med c 1 är känd vid 022- 027-tusen. Enkla kn (0) är ovanliga. Kombinationen c 2 + kn (5) är ovanlig och känd vid 504–506-tusen. Enligt uppgift från tryckeriet blev det ett temporärt fel efter service på räkneverken då de monterades på fel sida.

Kända kombinationer

SH49tabell

Varianter

Det finns en variant med blåtonad vit bakgrund.

sh49blå

blåtonad vit bakgrund

Fakta om utgivningen

Förnybara energikällor som vattenkraft, solenergi och vindenergi är tillsammans praktiskt taget outtömliga resurser, som tekniskt sett skulle kunna klara hela jordens energibehov. De finns tillgängliga i alla jordens länder, om än i varierande grad. Sedan 1970-talets oljekriser har intresset för icke-fossil energi ökat. Under senare år har ytterligare motiv tillkommit, främst oron för klimatförändringar men också för störningar i tillgången på olja och gas.

De förnybara energikällorna svarar idag för en mindre del av världens energibehov. Men överallt i världen gör man stora satsningar på att utveckla och sprida förnybar energi. Exempelvis har EU:s ledare enats om att en femtedel av EU:s energibehov om tio år ska täckas med förnybar energi, jämfört med mindre än tio procent idag. Förutom att förbättra miljön och öka tryggheten i vår försörjning, kan så kallad grön energi också bidra till ekonomisk utveckling. Frimärksmotiven illustrerar vågenergi, solenergi, vindenergi och bioenergi.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.