SH39 Kryddor

Utgivningsdag 2009-09-24
F 2732 – 2735
10 × inrikes brev, fyra motiv
Frimärkena trycktes i fyra färger offset

Typer

Häftet har 29 punkters vikperforering (perf 10) slagen från frimärkssidan, PI

Markeringar

FM
cyls 1
cyls 2
helt kn BS

Illustration över markeringarnas placering

Kända kombinationer

SH39tabell

Fakta om utgivningen

Arket är tryckt i två band i offset i G8. Det innehåller tio valörlösa märken som är avsedda för inrikes brev. Det har bredden 57, 69 mm, varför det går 13 (×2) på ett cylindervarv. På det övre bandet finns cylindersiffror och kontrollnummer, som börjar på fem. På det nedre bandet finns kontrollnummer som börjar på noll. Numren finns på vart tionde ark och har sex siffror. Efter de som slutar på noll eller fem finns en fyrkantig femtiomarkering med 7×12 punkter.

Den ena cylindersiffran är förskjuten så att båda är hela och centralt placerade. På det nedre bandet finns en kombination FM + KN i varje bunt om 50 ark. En svit på 1300 ark från det övre bandet innehåller fyra tripplar, åtta cyls1 + KN, åtta cyls 2 + KN, och nio FM + KN. Med stor tur går det att finna par med samma kontrollnummer – bortsett från begynnelsesiffrorna – från de båda banden.

Alla märken har ett stansat blad mitt på och en U-formad stansning i alla hörn.

Kryddor som sätter piff på maten – och hälsningarna

En liten kryddhylla med både starka och milda kryddor presenteras här. Samtliga sex kryddor är utmärkta i matlagningen, i något fall oundgänglig. Vad skulle en tomaträtt
vara utan basilikan? Och kräftkoket utan en dillkrona?

I Sverige och andra nordiska länder används mer dill i matlagningen än kanske någon annan stans. Växten har en given plats i anrättningar baserade på fisk, kräftor och andra skaldjur, i gravlaxsås, sallader och potatisrätter. En dillkvist förvandlar på ett ögonblick färskpotatisen till en veritabel lyxrätt. Sedan tidernas begynnelse har dillen med ursprung i sydvästra Asien använts som kryddväxt, men också spelat en roll inom folkmedicinen. Pulvriserade dillfrön ansågs vara bra mot matsmältningsbesvär.

Basilika är de gröna bladen – färska eller torkade – från en både välsmakande och
härligt doftande ört. Kryddan är en klassiker i alla tomaträtter och till pasta, pizza, kyckling och ris. Smaken på rosmarin är söt, frisk och kraftig och kryddan används med fördel till fläsk, viltkött och lamm, men passar också bra till kyckling och fisk. Rosmarin är en buskväxt, vanlig i länderna runt Medelhavet.

Två lökar finns med bland kryddorna, vitlök och gräslök. Vitlöken med sin karakteristiska lukt och smak är i pressat skick god att ha med i gratänger, grytor och soppor. Den milda gräslöken, med rötterna i det gamla Kina, gör sig bra till exempel kalla såser baserade på majonnäs eller gräddfil. Urgammal som krydda är också chili, nuförtiden på bordet i två tredjedelar av jordens hushåll. Chilifrukter används i matlagningen både färsk och torkad. Den har en stark, för att inte säga en brännande smak.

Anmärkning: Dill (F2731) och gräslök (F2736) gavs ut som separata frimärken.

Ett svar på ”SH39 Kryddor

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.