SH38 Sommarnatur

Utgivningsdag 2009-05-14
F 2720 – 2723
10 x inrikes brev, fyra motiv
Frimärkena trycktes i fyra färger offset
75 mm breda, 10 inlagor/varv

Typer

Häftet har 38 punkters vikperforering (perf 10) slagen från frimärkssidan, PI och inlagan finns i två varianter:

a Frimärken utan vitmedel
b Frimärken med svag vitmedel

Markeringar

a
FM mellan 4:e och 5:e par efter kn
cyls 1 (i övre kant, ej cyls på band med kn 5*****)
cyls 2 (i övre kant, ej cyls på band med kn 5*****)
helt kn BS, ny 6/9, mellan 4:e och 5:e par

b
FM mellan 4:e och 5:e par efter kn
1 cyls 1 (i övre kant, ej cyls på band med kn 5*****)
cyls 2 (i övre kant, ej cyls på band med kn 5*****)

Kända kombinationer

För kn (0) så är kn + c 2 vanligast

Bilder på varianter

färgade fyrkanter

Fakta om utgivningen

Arket med årets sommarfrimärken innehåller tio märken med fyra motiv från våra nationalparker. Tryckningen i fyrfärgsoffset har gjorts i två band i Giebeler (G8). Det finns i det nedre bandet cylindersiffror i den övre marginalen. Kontrollnummer börjar på 0- i det nedre och på 5- i det övre bandet, och kontrollnummer som slutar på -o eller -5 följs av femtiomarkering (12×7 punkter). Dessa inkjet-markeringar finns över streckperforeringen mellan fjärde och femte frimärksparen.

Arket har bredden 75 mm, varför det går 10 (x2) per varv. Alla ark med cylindersiffra 2 har också kontrollnummer. Cylindersiffra l skall inte förekomma i någon kombination. Det är möjligt att finna ark med samma nummer från båda banden (bortse från 0- och 5-).

Grönskande svensk natur

Fyra scener från olika delar av landet illustrerar grönskande svensk natur och en visar havsmiljö. Frimärksbilderna antyder den möjlighet till olika upplevelser naturen erbjuder. Det kan vara naturstudier eller rekreation, såväl fysisk som mental. Svenskarna har alltid haft en nära relation till skog och mark. Möjligheten till positiva upplevelser är stor eftersom naturen nästan alltid finns i närheten. Nationalpark är det finaste ett naturområde kan bli och i år är det hundra år sedan de första nationalparkerna skapades. Johan Perssons frimärken baserade på akvareller från fem olika områden i Sverige visar variationsrikedomen i skog, mark och hav.

Längst i norr finns Abisko nationalpark (grundad 1909), en björkskogsklädd dalgång
med rikt blommande fjällängar och mäktiga fjäll. Den i fjällnaturen vanliga smörbollen
(Trollius europaeus) kompletterar landskapsbilden. Hasselmusen (Muscardinus avellanarius) tittar fram i Garphyttans nationalpark (1909) belägen i Örebro län. Parken består av gamla kulturmarker, blomsterrika marker och lövskog.

På småländska höglandet ligger Store Mosse nationalpark (1982), det största svenska myrområdet söder om Lappland. På Store Mosse och andra myrar trivs tranbär (Vaccinium oxycoccos). Stenshuvud (1986) är nationalparken vid havet i östra Skåne. Här förenas berg, lummiga lövskogar, hedar och stränder i ett storslaget landskap med exotisk karaktär och stor biologisk mångfald. Som representant för denna park har lövgrodan (Hyla arborea) valts. Grodan finns numera bara i Skåne.

Runt Kosteröarna i norra Bohuslän finns Sveriges artrikaste havsområde, Kosterhavet som är på väg att bli Sveriges första marina nationalpark. Områdets artrikedom representeras på frimärket av en kamsjöstjärna (Astropecten irregularis).

Anmärkning: Kosterhavet (F2719) gavs ut som separat frimärke.

2 svar på ”SH38 Sommarnatur

  1. b är mörk och a är ännu mörkare, dvs det är lätt att tro att en b är en a om man inte har en riktig a att jämföra med. Det lyser inte vitt om b.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.