H586 Näckrosor

Utgivningsdag 2011-05-12
F 2842 – 2845
4 x 12 kr, fyra motiv
Frimärkena trycktes i 4-färgs offset G:5, omslag 4-färgs UV offset + svart insida G:8.
62,5 mm breda, 12 häften per varv * 2 band.

Ny indelning mars 2019

Typer

H586 indelas i

:0 Kantremsa utan spår av perforeringshål, skall vara helt slät.
:1 Kantremsa med extra perforeringshål, inte helt utstansat eller spår av perforeringshål, oftast svagt.

Det extra hålet finns på KR i förlängningen av den vertikala perforeringen, precis där nästa perforeringshål skulle vara. Det extra hålet har gjorts av nålar som inte blivit tillräckligt nedslipade. Det extra hålet är ofta bara ett mm långt snitt i KR. Det kan vara svårt att se framifrån, speciellt om det sitter färg från kn över det. Genomlysning avslöjar oftast snittet i KR. Om man vill jämföra med andra häften är det ett extra hål som påminner om det som kan finnas på H362 Julpost 1985 – Albertus Pictor. Det extra hålet finns endast på bandet som saknar cyls och har kn (5). Vi har inte observerat H586 med kn (5) där hålet saknats, det vill säga vi har inte sett något H586:0 med kn (5).

Markeringar

:0 utan extra hål i KR
RT 7,2×1,4 mm
cyls 1 (på KR, endast på ena halvan. med kn (0))
cyls 2 (på KR, endast på ena halvan, med kn (0))
helt kn (0) BS

:1 med extra hål i KR
RT 7,2×1,4 mm
helt kn (5) BS

Mer fakta om utgivningen

Fyra näckrosmotiv utformade av Inga-Karin Eriksson är årets sommarfrimärken för hälsningar från Sverige till andra länder eller tyngre inrikes brev. Näckrosen är en flerårig vattenväxt och i vårt land finns gula och vita näckrosor och den mycket sällsynta röda, som är en variant av den vita.

Bernhard Kjellmark var en botanikintresserad student som 1856 fick höra att det fanns röda näckrosor i skogssjön Fagertärn i Närke. Han tog sig dit genom Tivedens vildmark och plockade några exemplar till sin professor i Uppsala. Kjellmarks fynd blev en botanisk sensation. Den röda näckrosen växer fortfarande i Fagertärn, och på några andra platser i Sverige. Växten är en färgvariant av den vita näckrosen, ett resultat av en genetisk förändring en gång i tiden.

Näckrosväxterna är fleråriga vattenväxter med stora flytblad, runda eller avlånga. Inom familjen Nymphaeaceae, som näckrosväxterna heter på latin, finns omkring 60 arter varav tre förekommer i Sverige. Förr i tiden knöts näckrosen till väsendet Näcken, och folk varnades för att bada där det växte näckrosor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.