Utgivningsdag 2010-05-13
F 2775 – 2778
4 x 12 kr, fyra motiv
Tryckta i G:5 kombination 2 färger ståltryck och 3 färger offset
22-punkters streckperforering
62,5 mm breda, 12 inlagor/varv
Samutgåva med Kanada
Typer
Häftet finns med två olika omslag och med eller utan extra hål i KR. En möjlig uppdelning (som redan förekommer i auktionskataloger) kan vara:
A slätt omslag
:0 Utan extra hål på KR
:1 Med extra hål på KR
B punktmönster på omslaget
:0 Utan extra hål på KR
B häftet är betydligt mer sällsynt än A och bara känt utan extra hål på KR
Markeringar
A:0
RT 7,2 x 1,8 mm svart
cyls 1 (på KR, endast på ena halvan. med kn 0*****)
cyls 2 (på KR, endast på ena halvan)
helt kn BS
RTkn (känt med kn 022950)
A:1
RT 7,2 x 1,8 mm svart
cyls 1 (på KR, endast på ena halvan. med kn 0*****)
cyls 2 (på KR, endast på ena halvan)
helt kn BS
B:0
RT 7,2 x 1,8 mm svart
cyls 1 (på KR, endast på ena halvan. med kn 0*****)
cyls 2 (på KR, endast på ena halvan)
helt kn BS
Övrigt
Blå färgfläck på IR
Fakta om utgivningen
Kontrollnumret är placerat i kantremsan. Båda banden har kontrollnummer d.v.s. både 0 och 5 finns. Kontrollnummer med första siffra 0 finns i kombination med cyls. Cylindersiffran är placerad längst till höger i häftet i linje med KN-siffror. I mittperforeringens förlängning till höger i kantremsan kan det finnas ett skuret perforeringshål. Detta har funnits i häften med KN som börjar på 0.
Havslevande djur i samutgåva med Kanada
I de blågröna vågor formgivaren och gravören Martin Mörck så elegant placerat som ett genomgående formtema i utgåvan simmar tumlaren, vikaren, havsuttern och blåvalen.
Den väldiga blåvalen (Balaenoptera musculus) vältrar sin långa och kraftiga kropp majestätiskt i vattenmassorna. Blåval (maxvikt 200 ton) är det största djuret på jorden och kan i storlek väl mäta sig med de allra största dinosauriearterna. Längden kan överstiga 30 meter. Blåvalen finns i alla oceaner och när sommaren närmar sig söker den sig till kallare vatten kring Arktis och Antarktis.
Tumlaren (Phocoena phocoena) tillhör också släktet valar, närmare bestämt tandvalar. Det som skiljer tumlaren från delfinen är plattare tänder och trubbig nos. Tumlaren finns i alla världshaven och håller gärna till nära kustlinjen. Den snabbaste tumlararten kan komma upp i en simhastighet på över 50 kilometer i timmen, men hoppen är inte lika avancerade och spekulativa som delfinens.
I norra ishavet hittar man vikaren (Pusa hispida), men sälarten finns också i Östersjön. Flertalet av östersjövikarna lever i Bottenviken, men blir allt ovanligare ju längre söderut man kommer beroende på de milda vintrarna. Den atlantiska vikaren simmar gärna längs Kanadas kust ner mot Newfoundland.
Minst i storlek av de fyra havslevande djuren på frimärkena Marint liv är havsuttern (Enhydra lutris) med en maxvikt kring 45 kilo. Djuret är utrustat med en fantastiskt tät päls för att motverka kylan. På varje kvadratcentimeter sitter ungefär hundratusen hårstrån, lika mycket som en människa har på huvudet.
Kombination med RT+kn finns men verkar vara sällsynt. Atlas sålde ett för 2200 SEK + provision på auktion 193
H583:0 Priset var 2300:-. KN 022950
Har en A:0 rt med kn 023305.