H581 Resa i rymden

Utgivningsdag 2009-09-24
F 2737 – 2741
10 × 6 kr, fem motiv
Tryckta med 1 färg stålgravyr (blåsvart), och 4 färger offset (CMYK, cyan, magenta, gul och svart)
83 mm breda, 9 inlagor/varv, 1 kn/varv

Ny indelning juni 2020

A1 29 punkters ryggperforering
A2 22 punkters ryggperforering

Markeringar

delat regm
RT 7,2 × 1,8 mm svart
cyls 1
cyls 2
helt kn BS (center – höger), ny 6/9

Illustration över markeringarnas placering (rödfärgade för tydlighet)

Kända kombinationer

H581tabell

Varianter

Svartavdrag med Cyls 2

Mer fakta om utgivningen

Häftet innehåller tio märken à 6 kr. Det är tryckt i ett band i kombinationspressen (G5). Märkena finns i två liksidiga sexkanter med fyra triangulära och ett rombiskt märke (nytt format för Sverige). Ringar och stjärnor har stansats ut som stjärnbilder.

Inlagan har bredden 83,3 mm, varför det går nio på ett varv. Kontrollnummer har tryckts en gång per varv. Marginaltecknen finns i den högra marginalen. I någon tryckning finns inte kombinationer cyls + KN, endast RT + cyls, medan i en annan tryckning alla cyls 2 också har KN – här bör finnas en trippel i var nionde 50-bunt. I en tredje tryckning finns cyls 1 + KN.

Astronauten Christer Fuglesang – förste svensken i rymden

Frimärkena för inrikes hälsningar visar några scener från Christer Fuglesangs rymdresa i december 2006 då han blev förste svensken i rymden. Under det närmare två veckor långa uppdraget till rymdstationen ISS genomförde Fuglesang tre rymdpromenader.

Rymduppdrag STS-116 var mycket komplicerat. De sju astronauterna från rymdfärjan, däribland Christer Fuglesang, tre astronauter från internationella rymdstationen ISS och NASAs markkontroll kopplade tillsammans in ett nytt el och kylsystem i ISS. Sverige är ett av de femton länder som medverkar till driften av ISS. Kraften till ISS nya elsystem kommer från en 32 meter lång solpanel som monterades under föregående uppdrag, STS-115.

Under sin tredje rymdpromenad medverkade Fuglesang tillsammans med kollegan Robert Curbeam till att få ordning på den krånglande solpanelen. Christer Fuglesang har vittnat om den ”underbara, nästan osannolika upplevelsen” att glida runt i tyngdlösheten utanför ISS” och se vår otroligt vackra jord glida fram under oss”. En av rymdpromenadens mer minnesvärda stunder var när han såg ett ”sagolikt norrsken bort mot den böjda horisonten”.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.