H580 Svenska höjdpunkter

Utgivningsdag 2009-05-14
F 2727 – 2730
4 × 12 kr, fyra motiv
Tryckta i 2 färger ståltryck
17-punkters streckperforering

Markeringar

delat regm
RT 7,2 × 1,8 mm svart
cyls 1 (endast på ena halvan. med kn 0*****)
cyls 2 (endast på ena halvan)
helt kn BS, ny 6/9, 62.5 breda, 12 inlagor/varv

Fakta om utgivningen

Häftet innehåller fyra märken å 12 kr tryckta i stålgravyr i kombinationspressen (G5). Det finns också fyra prioritaire-etiketter. Tryckningen har gjorts i två band med kontrollnummer i båda men cylindersiffror endast i det nedre bandet. Häftet har bredden 62,5 mm varför ett cylindervarv ger 12 (x2) inlagor. Ryggtryck finns på häften med inlagor från det övre bandet, men från det nedre bandet har jag inte sett några.

Kombinationer med kn 0- och cylindersiffror finns. En kombination i var tredje bunt och två i de övriga. Ryggtryckskombinationer RTC1 och RTC2 är kända, men inga tripplar.
Många säljare har tagit hem endast en eller två buntar, och inte ens alla företagspostkontor har häftet. Som kuriosum kan nämnas att det finns häften med lösa inlagor.

Resliga byggnader för nöje, sport, kommunikation och boende

Berg- och dalbanan Balder, Kaknästornet för eterkommunikation, hoppbacken Lugnet och bostadshuset Turning Torso är verkliga höjdpunkter i Sverige. Nu presenteras byggnaderna på fyra frimärken med porto för utrikes hälsningar.

På nöjesfältet Liseberg i Göteborg finns Balder, en berg- och dalbana byggd i trä som flera gånger framröstats som världens bästa i sitt slag. Balder är något över en kilometer lång och en tur tar drygt två minuter. Då upplever åkaren negativa G-krafter, alltså att man lättar från sätet, inte mindre än tio gånger. Maxhastigheten på Balder är 90 kilometer i timmen och första backen har en fallvinkel på hela 70 grader.

Kaknästornet i Stockholm är ett av huvudstadens mest kända landmärken. Tornet är
155 meter högt och invigdes 1967. Den som tar hissen upp till utsiktsterrassen kan en
klar dag se nästan sex mil. Kaknästornet byggdes för tv- och radiokommunikation men har utvecklats till en av Stockholms verkliga turistmagneter.

130,5 meter. Det är backrekordet i stora hoppbacken på Lugnet i Falun. Själva hopptornet är 52 meter högt och därmed Dalarnas högsta utsiktstorn. Lugnets stora och lilla hoppbacke stod klara 1973 i samband med att Riksskidstadion invigdes. Publikkapaciteten runt backarna är 20.000 åskådare.

Turning Torso är ett spektakulärt bostadshus i Malmö, ritat och konstruerat av Santiago Calatrava. Byggnaden invigdes 2005 och är Europas näst högsta bostadshus.Turning Torso började som en skulptur i vit marmor av Santiago Calatrava. Skulpturen, med namnet Twisting Torso, är formad med inspiration från människokroppen i en vridande rörelse och har av HSB Malmö utvecklats till ett av Europas mest spännande bostadshus. Med sina 190 meter är Turning Torso Sveriges högsta byggnad och det näst högsta bostadshuset i Europa, efter 264-metersskrapan Triumfpalatset i Moskva. Räknar man med alla höghus i Europa hamnar Turning Torso på en sextonde plats.

Konstruktionen bygger på nio kuber med fem våningsplan i varje kub. Mellanvåningarna
medräknade blir det totalt 54 våningar där varje våningsplan är omkring 400 kvadratmeter. I de två nedersta kuberna finns kontorslokaler men i övrigt är Turning Torso i huvudsak ett bostadshus. Kuberna tre till nio omfattar 147 lägenheter i 33 typer. Bostadsytan varierar mellan 45 och 190 kvadratmeter. Högst upp i Turning Torso finns en konferensanläggning. Hela konstruktionen vrider sig 90 grader – ett kvarts varv – på sin väg upp. Fasaden av glas och aluminium är mycket komplicerad eftersom vridningen av huskroppen gör att fasaden blir dubbelkrökt. För att förstärka husets vridning lutar fönstren antingen inåt eller utåt, beroende på vilken sida i huset man är i.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.