H549 Strand- och sjöfåglar

Utgivningsdag 2003-10-04
F 2388 – 2391
4 x 10 kr, fyra motiv
Samutgåva med Hongkong
Tryckta i kombination 1 färg ståltryck och 4 färger offset i 3:e Goebelpressen
Omslaget är tryckt i Giebelerpressen
Inhäftningen har gjorts i den 5:e häftesmaskinen
17 punkters streckperforering

Markeringar

delat regm
RT 7,2 x 1,4 mm svart (smalt)
RT 7,2 x 1,8 mm svart (brett)
cyls 1
cyls 2
helt kn BS

Samutgåva med Hong Kong

Fakta om utgivningen

Posten ger ut frimärken på temat Strand- och sjöfåglar i samarbete med Hongkong. Frimärkena ges ut i båda länderna samma dag. De fyra fåglarna på frimärkena tillhör arter som lever i både Sverige och Hongkong.

  • Svarthakedoppingen (Podiceps auritus) är en sällsynt fågel. I Sverige finns cirka 1 100-1 300 par och på sikt är fågelns fortlevnad hotad. Fågeln häckar på Öland och Gotland samt i små sjöar längs ostkusten.
  • Storlom (Gavia artica) är lätt igenkännlig på den svarta strupen och de svartstreckade halssidorna. I Sverige finns det cirka 5 500-7 000 par som lever i klara, fiskrika skogssjöar. Under vintern flyttar den till östra Medelhavet och Svarta havet.
  • Skärfläckan (Recurvirostra avosetta) häckar i Sverige men övervintrar kring Medelhavet och i Afrika. Den har svartvit dräkt, smal uppåtkrökt svart näbb och långa ljusblåa ben. Den söker sin föda genom att röra näbben från sida till sida genom vatten eller lös dy och upptäcker sina byten med hjälp av känseln.
  • Skäggdoppingen (Podiceps cristatus) är också en flyttfågel. Den lämnar Sverige för Mellaneuropa och Medelhavsländerna, men det händer att den övervintrar. Runt huvudet bär den en ”skepparkrans” av bruna fjädrar. Skäggdoppingen häckar i insjöar och havsvikar i södra Sverige upp till norra Svealand.

Arde Lam, Hongkong, har formgivit och svenska Postens gravör Czeslaw Slania har graverat båda ländernas frimärken. Samtliga trycks hos Posten Frimärken. De svenska frimärkena ges ut i häften med fyra frimärken och lika många motiv. Valören är tio kronor, utrikesporto för 1:a klassbrev till zonerna Europa och Världen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.