Utgivningsdag 2010-08-26
F 2785 – 2788
10 x inrikes brev, fyra motiv
Frimärkena trycktes i fyra färger offset
38-punkters streckperforering
75 mm breda, 10 inlagor/varv
Typer
Häftet har 38 punkters vikperforering (perf 10) slagen från frimärkssidan, PI
Markeringar
FM mellan 4:e och 5:e par efter kn
Känt med FM+cyls2 men utan kn
cyls 1 (i övre kant, ej cyls på band med kn 5*****)
cyls 2 (i övre kant, ej cyls på band med kn 5*****)
helt kn BS mellan 4:e och 5:e par
Kontrollnumret är placerat mellan de två nedersta frimärksraderna i häftet. Cylindersiffran finns i häftets överkant och endast i häften med KN som börjar på 0.
Kombinationen FM + c 2 är ovanlig. Den har hittats i överst i 50-buntar, där det inte funnits några kn men cyls på häftena.
Kända kombinationer
Fakta om utgivningen
Inget slår en handskriven inbjudan med frimärke på! Den vittnar om glädjen att bjuda till fest och om omtanke och omsorg om gästen. I våras kom frimärksserien Fest!, nu ger Posten ut ytterligare sex smakfulla frimärken som gjorda för festliga inbjudningar. Några av smakerna är förknippade med olika svenska landskap. Vi börjar i norr på denna lilla smakrika exposé genom landet. Västerbottenost från landskapet vid Bottenviken har
tillverkats sedan 1870-talet. Enligt en legend skulle osten vara resultatet av ett misstag i
mejeriet – ett välsmakande misstag. Surströmming tillverkas längs hela Norrlandskusten,
men har sitt centrum i landskapet Ångermanland söder om Västerbotten. Surströmming är strömming som konserverats genom jäsning.
Ett jättehopp geografiskt för oss till stranden av sjön Vättern och staden Gränna som är känd för polkagrisar, hårt godis tillverkat av bland annat socker vatten och ättika. Klassisk är den röd-vit-randiga polkagrisstången. Bakverket spettekaka är en specialitet i Skåne, Sveriges sydligaste landskap. Det lokala namnet på spettekaka, ”Skånsk spiddekaga”, är ett geografiskt skyddat livsmedelsnamn inom EU. Spettekakan tillverkas av bland annat ägg, potatismjöl och socker.
Övriga smaker som presenteras i frimärksutgåvan Smakrikt har ingen geografisk förankring utan finns spridda över hela landet. Gravad lax har förekommit sedan 1600-talet, och är lax som legat några dagar i en blandning av salt och socker. Knäckebröd är hårdbröd som finns i närmare nio av tio svenska hushåll. Hjortron växer på fuktiga marker i hela landet. De mogna bären används främst till framställning av sylt – och vad kan vara godare och mer smakrikt till efterrätt än en våffla med hjortronsylt!