SH77 Sitt skönt!

Utgivningsdag 2014-08-21
5 × 14 kr, fem motiv
Frimärkena är tryckta i kombinationstryck 4-färgs offset plus en färg ståltryck (G:5)

Häftet är tryckt i tryckpressen M5 i kombinerat offset/ståltryck i det nya formatet från 2014 med nya markeringar. I M5 har cylindrarna för ståltryck den vanliga omkretsen på 780 mm, medan omkretsen för offsetcylindrarna är 520 mm. En grundmodul i det nya systemet har längd på 260 mm i tryckriktningen.  Cylindrarna har 2 band, där det ena bandet har cylindersiffror för varje grundmodul. Eftersom ståltryckscylindrar har plats till 3 grundmoduler har de 3 cylindersiffror: 1, 2 och 3, medan offsetcylindrarna bara har plats till 2 moduler och därmed bara 2 cylindersiffror: 1 och 2. Detta gör att häftena får olika kombinationer av cylindersiffror från offset- och ståltryckscylindrarna. Tryckeriet vill synkronisera grundmodulerna från de olika cylindrarna så att cylindersiffrorna sammanfaller. Häftena 62.5 mm breda, vilket gör att varje grundmodul är 4 inlagor bred. Nedanstående figur illustrerar hur de olika kombinationerna uppstår. När offsetcylindern roterat 3 varv och ståltryckscylindern 2 varv har de båda producerat 6 grundmoduler som ger 24 häften och sedan upprepas samma sekvens.

SH77tabellcyls

Gråkilen sitter på offset-cylindern. På bandet utan cyls och med kn (0) finns gråkil nere på alla inlagor enligt orörda buntar vi sett. På bandet med cyls och med kn (5) finns gråkil uppe på 3 inlagor.

SH77tabellkilHäftet har 21 punkters (perf 7) vikperforering som är slagen från omslagssidan, PU.

Markeringar

centralt regm
gråkil uppe
gråkil nere
cyls 1 offset
cyls 2 offset
cyls 1 stål
cyls 2 stål
cyls 3 stål
helt kn

Kända kombinationer

I de första tryckupplagorna före mars 2015 fanns följande varianter.

SH77tabell

I mars 2015, kom en ny upplaga kom ut till försäljning. I denna upplaga finns det FM. Med tryckpressen M5 har det inte tidigare inte varit möjligt att producera FM. Tryckeriet har tidigare sagt att man planerat att uppgradera M5 så att det skulle bli möjligt. Dessa FM har en annan placering och storlek jämfört med de från de andra pressarna. Dessa FM sitter precis framför kn och är hälften så breda. En annan stor skillnad är att i de tidigare upplagorna satte man kn på vart åttonde häfte, medan i denna upplaga har man satt kn på vart tionde häfte. Detta har en stor betydelse för förekomsten av varianter.

Som beskrivits ovan så är tryckcylindrarna tillbaka till ursprungspositionen då ståltryckscylindern roterat 2 varv och offsetcylindern roterat 3 varv. De har då producerat 24 häften och sedan upprepas samma sekvens. Vi kan då prata om att det finns 24 olika inlagor. I tabellen nedan har vi listat upp hur alla dessa 24 inlagor kombineras från de 2 olika cylindrarna och på vilka inlagor de olika cylindersiffrorna och gråkilarna sitter.

SH77tabellmars2015Om man sätter kn på vart åttonde häfte såsom i de första upplagorna, så är kn tillbaka till samma inlaga efter 3 kn då 3×8 = 24. I dessa upplagor sitter kn alltid på en inlaga med c 2 offset, dvs. inlagorna 5, 13 och 21 och dessa har alltid kn.

I upplagan från mars 2015, så har fler inlagor kn. Om kn sitter på en udda inlaga så sitter alla kn på en udda inlaga eftersom stegen mellan kn är tio som är ett jämt kn. Detta betyder att efter 12 kn så är kn tillbaka på samma inlaga och i denna sekvens så har alla udda inlagor fått kn en gång.

En liten matematisk parantes för den intresserade. Vi har 24 olika inlagor. För att se hur lång en sekvens av kn blir skall man plocka bort gemensamma faktorer med avståndet mellan kn. Om vi sätter kn på vart åttonde häfte så är åtta en faktor av 24 = 3×8, så därför blir sekvensen endast 3 lång. Om man sätter kn på vart tionde häfte så är 2 den största gemensamma faktorn för 10 = 2×5 och 24 = 2×2×2×3. Om man stryker denna faktor från 24 = 2×2×2×3 får man 2×2×3 = 12, vilket betyder längden av sekvensen av kn är 12 lång innan man är tillbaka på samma inlaga. Längden på kn-sekvensen ger det tal man skall använda vid beräkning av rester. Hur blir det med FM? Kommer det att finnas FM på alla inlagor? FM sätts på vart femte kn och då 5 och 12 inte har några gemensamma faktorer (bortsett från ett), dvs de är relativt prima, så kommer alla inlagor som har kn också att ha kn +FM var femte gång det har kn.

Inlagorna med udda nummer omfattar

SH77tabelludda

Inlagorna med jämna nummer omfattar

SH77tabelljamn

I upplagan med kn på vart tionde häfte har endast varianten med kn på jämna inlagor observerats. Detta gör i sig själv att alla normala varianter finns (om vi bortser från eventuella delade kn, FM utan kn mm).

SH77tabellsist

Bilder på nya tryckning med FM

SH77olika FM

Bild på variant

SH77_50mark

FM sitter ute i marginalen – lite till så kunde det blivit ett delat FM – något att hålla utkik efter?

SH77roodlinje

Röd linje i kanten

Övrigt

Frimärkena har utformats av Hans Cogne efter fotografier av Lennart Durehed, Malmstens Arkiv, Stolab, Pelle Wahlgren, Mikael Strinnhed och Ivar Sviestins. Gravörer: Martin Mörck och Piotr Naszarkowski.

En av stolarna är Hug, formgiven av Anna von Schewen.

– Stolen är intressant då det är den möbel man har närmast kroppen. Det ställs även stora krav på en stol eftersom den ska kunna bära en stor vikt som rör sig, en människa, säger Anna von Schewen.

Övriga motiv på frimärkena i häftet med svenska stolar är:

  • Carl Malmstens stol Lilla Åland som med tiden har blivit den mest folkkära möbeln i Sverige. Namnet kommer av att Malmsten under ett besök på Åland inspirerades av ett par svarvade äldre pinnstolar.
  • Cinema blev Gunilla Allards genombrott som formgivare. Stolen associerar till funkis.
  • Yngve Ekströms Lamino blev en favoritfåtölj att trivas i och vid millennieskiftet röstades den fram som Seklets svenska möbel.
  • Mats Theselius har med konstnärens öga gett form åt fåtöljer i över två decennier. Aluminiumfåtöljen som ritades 1990 är ett uttryck för hans maskinromantik.

4 svar på ”SH77 Sitt skönt!

  1. Prioritarie-etiketterna finns i två nyanser (mörkblå och blåsvart), synligt i både vanligt ljus och UV. Har ingen möjlighet att kontrollera om det kan härledas till de två tryckningarna. Mina med FM har dock blåsvart färg.

  2. Har ett häfte med en 5,5 cm lång röd linje i vänstra kanten bredvid de två översta frimärkena. Häftet har knr (5) och cy 2 + 2 och gråkil uppe. Någon som vet mer?
    Skickar in bild till Lars.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.