SH51 Bruksmiljöer

Utgivningsdag 2011-03-24
F 2824 – 2828
5 × 12 kr, 5 motiv
Frimärkena trycktes kombinationstryck 3-färgs ståltryck G:5, prio etikett 1-färg offset, omslagssida 1-färg offset G:8
12 häften per varv × 2 band

Typer

Häftet har 31 punkters vikperforering (perf 10) slagen från omslagssidan
Den gula färgen på frimärkena kan vara fluorescerande
En möjlig indelning kan vara (dock ej fastställd):

a huset svart vid UV-ljus
b huset mellangult vid UV-ljus
c huset gul fluoroscerande vid UV-ljus

SH51gulflour

mellangul – svart – gul fluoreserande

Markeringar

centralt regm
FM
cyls 1
cyls 2
helt kn BS

Illustration över markeringarnas placering

Kända kombinationer

SH51tabell

Fakta om utgivningen

Bruken är unika och spännande bitar av Sverige. I ett häfte med självhäftande frimärken för utrikes brev visas de anrika och livskraftiga bruksmiljöerna Forsvik, Glasriket, Mackmyra, Jonsered och Avesta.

Posten har under flera år uppmärksammat både globala, nationella och lokala händelser, jubileer och unika miljöer. Med rätt motiv på rätt kort eller brev förstärks budskapet. En hälsning som skickas från en turist eller en som har anknytning till någon av de fem bruksmiljöerna Glasriket, Mackmyra, Forsvik, Avesta och Jonsered förstärks med ett frimärke som visar orten. Meddelandet kommer dessutom att uppskattas mer av mottagaren.

Bruksmiljöer är det andra häftet för utrikes brev med självhäftande frimärken som visar spännande platser runt om i Sverige. 2010 kom Svenska slott. Bruk och slott är unika och intressanta bitar av Sverige, och i många fall betydelsefulla för vår kulturhistoria.
I policyn för utgivningen av svenska frimärken nämns kulturen som ett viktigt område. Det svenska kulturarvet väcker intresse runt om i världen. Genom att lyfta fram kulturen bidrar de svenska frimärkena till att skapa och stärka bilden av vårt land internationellt.

Forsvik är Sveriges äldsta dokumenterade industriella plats. Bruket utnämndes 2008 till Årets Industriminne för långsiktigt arbete med att bevara och utveckla industriområdet.
I en utställning presenteras också det Forsvik Jan Guillou skildrar i romansviten om den
medeltida riddaren Arn Magnusson. På det fabriksområde som en gång tillhörde Jonsereds fabriker återfinns nu en blandning av modernt näringsliv och traditionellt
hantverk. Fabriken startade på 1830-talet för tillverkning av textilier.

Avesta gamla järnverk är idag är ett prisbelönt inlevelsemuseum fylld med unika upplevelser och intryck. Här möter besökaren en spännande mix av historia, konst och teknik i en interaktiv utställning om industrihistoria. Koncentrationen av glasbruk till sydöstra delen av Småland, Glasriket, är resultatet av den industripolitik som drevs på 1700- och 1800-talen. Från början masstillverkades bruksglas, sedan slutet av 1800-talet också konstglas för en internationell marknad.

Mackmyra bruk leder sina anor tillbaka till en stångjärnshammare som på 1500-talet ägdes av bygdens bönder. Kvar efter järnhanteringen finns en traditionell bruksmiljö med bland annat smedja.

Årligen skickas över tio miljoner frimärkta brev från Sverige till utlandet. Många av dessa kommer under 2011 att med frimärkets hjälp berätta om några unika bruksmiljöer väl värda att besöka.

2 svar på ”SH51 Bruksmiljöer

  1. Detta verkar finnas både med och utan vitmedel i frimärkspappret. Av mina 7 st c är 1 ex väldigt mörkt i UV och den gula färgen påverkas något och blir lite mörkare. Mina 4 b är alla utan vitmedel.

  2. Jag tycker det känns som att det är lättare att se skillnaden om man tittar på Avesta-märket, eller? Någon som kan verifiera eller förkasta?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.