Utgivningsdag 2005-03-10
F 2479 – 2482
10 × inrikes brev, fyra motiv
Frimärkena trycktes i fyrfärgs offset
75 mm breda, 10 inlagor/varv
Typer
Häftet har 38 punkters vikperforering (perf 10) slagen från frimärkssidan och finns med två olika baksidor samt två olika tandning:
A Med porto för 1500 gram
B Utan porto för 1500 gram. Otandade förekommer.
B1 fin tandning (17×12). Häfteslängden varierar mellan 162 mm och 164 mm.
B2 grov tandning (10×6)
Markeringar
A
FM mellan 2:a och 3:e par
cyls 1 (i övre kant, på rygg)
cyls 2 (i övre kant, på rygg)
helt kn BS mellan 4:e och 5:e par
B1
FM mellan 2:a och 3:e par
Finns med märken utan perforering
cyls 1 (i övre kant, på rygg)
cyls 2 (i övre kant, på rygg)
helt kn BS mellan 4:e och 5:e par
Ovanligt även utan markeringar
B2
Finns med delat regm
FM mellan 2:a och 3:e par
cyls 1 (i övre kant, på rygg)
cyls 2 (i övre kant, på rygg)
cyls 2 + del regm
helt kn BS mellan 4:e och 5:e par
Ovanligt även utan markeringar
Kända kombinationer
SH18B1 finns med kn 08-39- tusen. SH18B1 finns med mycket otydlig stansning eller med helt otandade frimärken.
Varianter
Fakta om utgivningen
Fyra söta vårblommor ges ut som motiv i frimärksutgåvan Vårtecken som passar utmärkt för påskkort och vårens alla försändelser.
- Liljekonvalj, Convallaha majalis, blommar i maj-juni. De små klockformade blomklasarna sprider sin väldoft i lundar och skogsbackar. Liljekonvaljen är Gästriklands landskapsblomma och är vanlig i mullrik jord. Den växer i större delen av landet utom i fjälltrakterna. I vissa delar av landet är den fridlyst. Efter blomningen kommer röda bär som är mycket giftiga. Tidigare har liljekonvaljen använts som medicinalväxt mot t.ex. epilepsi och slaganfall.
- Vårlök, Gagea lutea, blommar i april-maj med ganska oansenliga blommor i en gulgrön färg.Blommorna har dock en oväntad lyskraft mot den vinterbleka marken och är en vanlig syn på frisk och fuktig humusjord i lundar, skogar och parker ända upp till södra Norrland. Förr använde man torkade, malda lökar till nödbröd.
- Backsippa, Pulsatilla vulgaris, blommar i april-maj med blåvioletta blommor täckta av vitt ludd på bladens utsidor. Backsippan förekommer sparsamt på öppen sand- eller grusmark. Upp till norra Bergslagen hittar man den på gräshedar, tallbackar och gravfält. Backsippan, som är flerårig, användes tidigare inom folkmedicinen för att bl.a. lindra förlamning och melankoli. Den är fridlyst i hela landet.
- Vitsippa, Anemone nemorosa, blommar i april-maj. Oftast förekommer den i stora bestånd och bildar blommande mattor i vårskogen. Vitsippan förekommer över nästan hela landet men saknas längst i norr. Vanligen är blomman vit men rödvioletta och blåa varianter förekommer också. Blomman är bara öppen under dagen, till kvällen sluter den sig och böjer sig ner mot marken.
Frimärkena Vårtecken har tecknats av Kerstin Olsson-Grönvik.