SH44 Penséer

Utgivningsdag 2010-05-13
F 2771 – 2774
10 × inrikes brev, fyra motiv
Frimärkena trycktes i fyra färger offset G:8
57,7 mm breda, 13 häften per varv × 2 band
29-punkters streckperforering

Typer

Häftet har 29 punkters vikperforering (perf 10) slagen från frimärkssidan, PI

Markeringar

centralt regm
FM
cyls 1
cyls 2
helt kn BS

Illustration över markeringarnas placering

Kontrollnummer med första siffra 5, finns i kombination med cyls. Kontrollnummer med första siffra 0 saknar kombinationer med cyls. FM finns med alla kontrollnummer som slutar på 0 eller 5. FM finns inte utan kombinationer.

Kända kombinationer

SH44tabell

Fakta om utgivningen

Sommarblommor hör sommarfrimärken till. Årets frimärken för alla hälsningar från semestern, badstranden och hängmattan är en sprakande kavalkad av penséer i olika färger och former. De somriga frimärkena med populära penséer både stärker och dekorerar hälsningarna. Penséer är mycket populära i Sverige. Ett skäl är att blommorna är köldtåliga och klarar fem minusgrader. Utplanteringen i rabatter och trädgårdar kan göras redan i april. Då väntar de små plantorna på odlaren i handelsträdgårdar och växthus: gula, rosa, vita, blå och röda i många attraktiva nyanser. Blomman är prisvärd, därför finns möjligheter att köpa in många exemplar och skapa en viss massverkan i trädgården.

En rabatt full av färgsprakande penséer är en signal att nu är det vår, och nu lämnar vi det gråa, bruna och tråkiga bakom oss. Penséerna är hybrider av olika violer med olika ursprung. Egentligen är det en tvåårig växt, men används som ettårig.  Penséerna blir mellan 20 och 25 centimeter höga och blommar från början av maj.

Artnamnet är Viola x wittrockiana efter den svenske botanikern Veit Brecher Wittrock, som
i slutet av 1800-talet var chef för Bergianska botaniska trädgården i Stockholm. Wittrock är också känd för att 1909 ha introducerat landskapsblommorna i Sverige.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.