SH41 Katter

Utgivningsdag 2010-01-28
F 2752 – 2755
10 x inrikes brev, fyra motiv
Frimärkena trycktes i fyra färger offset

Typer

Häftet har 31 punkters vikperforering (perf 10) slagen från frimärkssidan, PI

Markeringar

FM mellan 4:e och 5:e par efter kn
cyls 1 (i nedre kant, ej cyls på band med kn 0*****)
cyls 2 (i nedre kant, ej cyls på band med kn 0*****)
helt kn BS mellan 4:e och 5:e par, 62.5 mm breda, 12 inlagor/varv

Kända kombinationer

SH41tabell

Fakta om utgivningen

Arket med katter är tryckt på självhäftande papper. Det är 62,5mm brett, varför det går 12 (x2) ark på ett cylindervarv.
På övre bandet finns cylindersiffror 1 och 2 samt kontrollnummer som börjar på 5-.
På det nedre bandet börjar kontrollnummer på 0-.
På båda banden finns femtiomarkering (12×7 punkter) med kontrollnummer som slutar på -0 eller -5. Det är möjligt att om man bortser från första siffran finna samma kontrollnummer från båda banden.

Kattens kroppsspråk avslöjar humöret

Katten kommunicerar både med kroppsspråk och ljud. Lyssna, se och lär vad katten du äger eller möter vill. Carina Länks frimärksbilder visar fyra olika situationer i en katts vardagsliv. SVERAK, Svenska kattklubbars riksförbund, har hjälpt till att tolka och ger litet kattkunskap.

Mat är gott.” Katten behöver en väl sammansatt kost och nöjer sig inte med överblivna matrester. Om maten inte har rätt mix kan katten få bristsjukdomar. En katt småäter av naturen och kan äta upp till 20 mål per dygn. Katten är ett rovdjur och har genom årtusenden behållit sitt köttätarursprung.

Kom inte för nära!” Reserverad hållning, ofta krökt rygg med kroppen vinklad mot den eventuelle angriparen, sidolagda eller bakåtstrukna öron, vidgade pupiller och utspärrade morrhår och munnen öppen så att tänderna syns. Den här katten signalerar klart och tydligt att den är beredd till försvar.

Den är min!” En liten boll kan roa en katt. Katter är i allmänhet busiga och kan roa sig själva med tämligen små medel. En tuss papper kan vara minst lika intressant som en inköpt kattleksak. Undvik däremot garnnystan och andra saker med lösa delar som katten kan svälja.

Jag har sovit gott.” En katt behöver mycket sömn, cirka 20 timmar per dygn, och alla katter vill vara i fred när de sover. Det finns nog inget djur som kan sträcka på sig så vällustigt som en katt som nyss vaknat. Katten har bra hörsel och lyssnar även när den sover, och man kan se hur öronen rör sig i sömnen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.