Utgivningsdag 2015-11-12
F 3084 – 3088
10 x julpost, 5 motiv
Omslaget finns i två varianter:
A. underlagspappret är tryckt med posthorn och frimärkena är utan vitmedel
B. underlagspappret är tryckt med text ”postnord” och frimärkena är med vitmedel
Trycket på underlagspappret syns om man håller upp häftet mot en lampa. Skillnaden i vitmedel mellan de två varianterna är avsevärd. SH85B tillhör den sista tryckningen och hittades i veckan före jul.
SH85 är tryckt i tryckpressen G8. Det är 62 mm brett vilket betyder att offsetcylindern har 12 häften per band. Om vi numrerar inlagorna så att den med c 1 får nummer 1 så sitter c 2 på inlaga 5 och c 3 på inlaga 9. Gråkil finns på inlagorna 9 och 10 på båda banden. Gråkilen finns i storlekar med diametrarna 3,0 mm respektive 3,4 mm. På sidan med kn (5) och cyls är båda gråkilarna små (3,0 mm i diameter). På sidan med kn (0), men inga cyls är gråkilen på inlaga 9 stor (3,4 mm) och på inlaga 10 är den liten.
Avsikten har varit att sätta ett kn på vart tionde häfte och band. Det betyder att kn i en serie utan avbrott kommer antingen på inlagor med udda nummer eller på inlagor med jämna nummer. Om de sitter på inlagor med udda nummer blir det på en följd av sex kn en kombination med cyls på vartannat kn, en kombination och tre enkla kn. På sidan med kn (0) blir det då kombination med stor gråkil nere på vart sjätte kn. Om kn sitter på jämna inlagor blir det inga kombinationer med cyls, men vart sjätte kn (5) sitter då i kombination med gråkil uppe och vart sjätte kn (0) sitter i kombination med liten gråkil nere. Man kan alltså räkna rester även för kn serier utan kombination med cyls. I större delen av upplagan finns det kombinationer med kn och cyls, vilket medför att kombinationen kn (0) och stor gråkil nere är mycket vanligare än kombinationen kn (0) och liten gråkil nere, vilken inte har hittats för variant SH85B.
SH85 har 31 punkters vikperforering (perf 10) som är slagen från frimärkssidan, PI.
kn 517220+FM+gråkil
Det är en nytryckning och där man har använt samma typ av papper som man använder till de danska frimärkena.
Fick idag ett kuvert med ett märke som man klippt ur häftet pga att klistret inte ville släppa. Lite åt SH 10c gissar jag (vill dock inte testa med mitt häfte).
Vi har nog gått på att pappret som märkena är klistrade på har olika utseende, därför A resp B.
OK, men borde det då inte stå att A är den sista (senaste) tryckningen?
Nu är betäckningen ändrad så att B blev A och A blev B
Ich habe ein SH 85 A mit rechte senkrehte Seite , durchgehende 16cm lange VIOLETTE Linie, zum Teil gelbbraun unterlegt (Jag har en SH 85 A med rätt senkrehte sida genom 16cm lång lila linjen, med stöd delvis tawny)
Bild finns nu här!