SH85 Jul2015 – Julstjärnor

2015julstjarnor

Utgivningsdag 2015-11-12
F 3084 – 3088
10 x julpost, 5 motiv

Omslaget finns i två varianter:
A. underlagspappret är tryckt med posthorn och frimärkena är utan vitmedel
B. underlagspappret är tryckt med text ”postnord” och frimärkena är med vitmedel

Trycket på underlagspappret syns om man håller upp häftet mot en lampa. Skillnaden i vitmedel mellan de två varianterna är avsevärd. SH85B tillhör den sista tryckningen och hittades i veckan före jul.

SH85 är tryckt i tryckpressen G8. Det är 62 mm brett vilket betyder att offsetcylindern har 12 häften per band. Om vi numrerar inlagorna så att den med c 1 får nummer 1 så sitter c 2 på inlaga 5 och c 3 på inlaga 9. Gråkil finns på inlagorna 9 och 10 på båda banden. Gråkilen finns i storlekar med diametrarna 3,0 mm respektive 3,4 mm. På sidan med kn (5) och cyls är båda gråkilarna små (3,0 mm i diameter). På sidan med kn (0), men inga cyls är gråkilen på inlaga 9 stor (3,4 mm) och på inlaga 10 är den liten.

Avsikten har varit att sätta ett kn på vart tionde häfte och band. Det betyder att kn i en serie utan avbrott kommer antingen på inlagor med udda nummer eller på inlagor med jämna nummer. Om de sitter på inlagor med udda nummer blir det på en följd av sex kn en kombination med cyls på vartannat kn, en kombination och tre enkla kn. På sidan med kn (0) blir det då kombination med stor gråkil nere på vart sjätte kn. Om kn sitter på jämna inlagor blir det inga kombinationer med cyls, men vart sjätte kn (5) sitter då i kombination med gråkil uppe och vart sjätte kn (0) sitter i kombination med liten gråkil nere. Man kan alltså räkna rester även för kn serier utan kombination med cyls. I större delen av upplagan finns det kombinationer med kn och cyls, vilket medför att kombinationen kn (0) och stor gråkil nere är mycket vanligare än kombinationen kn (0) och liten gråkil nere, vilken inte har hittats för variant SH85B.

SH85 har 31 punkters vikperforering (perf 10) som är slagen från frimärkssidan, PI.

Gråkil i olika storlek

gråkilar med olika storlek

Olika papper, Postnord/Posthorn

olika papper B – A

olika papper i UV-ljus B – A

Färgen är förskjuten i sidled så att tänderna blir vita i spetsen.

Bild på variant

SH85Blinje

SH85B med linje 1 mm från kanten

Felskurna häften

kraftigt snedcentrerat tryck

funna

SH85felskurna

tre häften hittades i en obruten bunte av en medlem

17 svar på ”SH85 Jul2015 – Julstjärnor

 1. Jag har hittat de flesta kombinationer man kan förvänta sig. Dock har jag inte funnit kombination av kn5+gråkil resp kn5+gråkil+FM. Är det någon som sett dessa?

 2. Igår upptäckte jag att gråkil nere har två olika storlekar i två på varandra följande häften. Den ena är 3.4 mm och den andra 3.0 mm.
  Av gråkil uppe har jag bara hittat små gråkilar (3.0 mm).

 3. Jag lyste med UV-lampan igår och fann då tre häften med kraftigt vitmedel på frimärkssidans papper. I dagsljus syns ingen skillnad.

  • Det är en nytryckning och där man har använt samma typ av papper som man använder till de danska frimärkena.

 4. Fick idag ett kuvert med ett märke som man klippt ur häftet pga att klistret inte ville släppa. Lite åt SH 10c gissar jag (vill dock inte testa med mitt häfte).

 5. När jag använde några märken med vitmedel upptäckte jag också att underlagspapprets postlogga är utbytt mot texten Postnord.

 6. Om man håller upp häftet mot en lampa är det lätt att se om bakgrundspappret har Postlogga eller text POSTNORD.

 7. Borde de inte heta a och b, eftersom det är på märkena det är skillnad?
  Upplagan utan vitmedel är ju tryckt först (fanns på utgivningsdagen) och borde väl vara a, vilket också verkar vara normen (se SH 9-12 t ex) avseende utan och med vitmedel.

 8. Ich habe ein SH 85 A mit rechte senkrehte Seite , durchgehende 16cm lange VIOLETTE Linie, zum Teil gelbbraun unterlegt (Jag har en SH 85 A med rätt senkrehte sida genom 16cm lång lila linjen, med stöd delvis tawny)

 9. Jag fick idag en Julhälsning med F3084 som var snedcentrerat i sidled. På bilderna på 3 häften ovan är det snedcentrerat i höjdled. Mitt märke är så snedcentrerat så att 4mm på vänstersidan är vitt och av texten syns endast ”SVER”, ”JULPO” (o:et halvt) samt ”2” i 2015.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.