SH83 Världsnaturfonden

SH83

Utgivningsdag 2015-05-07
10 x brevporto, 2 motiv

Häftet är tryckt i det nya formatet i offset. Det är 83 mm brett och det betyder att offsetcylindern har 9 häften per band. Kn har satts på vart 10 häfte och band, vilket betyder att kn vandrar över alla inlagorna. FM finns. Sh83 har liggande format med avseende på frimärksbilden. I denna orientering blir vad som tidigare kallats ”gråkil uppe” blir nu ”gråkil vänster” och ”gråkil nere” blir nu ”gråkil höger”. Det behövs en diskussion vilka beteckningar som bör användas i detta fall. För enkelhets skull har i tabellerna använts ”gråkil uppe” och ”gråkil nere”.

Under 2015 rapporterade har ingen samlare ett SH83 med kn (0). Kn (5) hade hittats i intervallet 553–566-tusen. Det hade funnits buntar med gråkil nertill där inget häfte har haft kn eller FM. En förfrågan till Postens Tryckeri fick svaret: Det var problem med bläckstråleskrivaren på 0-sidan under tryckningen. Därför är stora delar av upplagan utan kn (och FM?) från 0-sidan. Det normalark, som Postens Tryckeri sparat har både kn 0 och 5. Under sommaren 2016 kom det ut häften med kn 000- och 500-tusen; nu fanns kn (0) och dess kombinationer enligt tabell nedan.

SH83 har 41 punkters vikperforering (perf 10) är slagen från frimärkssidan, PI.

Kända kombinationer

SH83tabell

Övrigt

Frimärkena har formgivits av Ditte Rosenørn Holm och Gustav Mårtensson vid PostNords designavdelning. Tryckning har skett i offset och förpackningen är häften med tio frimärken och två motiv. Valören är för inrikes brev och hälsningar, med två frimärken når brevet hela världen. Varje häfte säljs med ett tillägg på 10 kronor som går till Världsnaturfonden WWF.

5 svar på ”SH83 Världsnaturfonden

  1. Intressant att portot är ”BREV+1:-”. Hur skall man tolka detta? Gäller det för aktuellt porto + 1:- dvs idag 8:-. Tidigare har alltid frimärken varit ”värda” det som står på dem.

  2. Fast det har väl förekommit förut. H86, H97 och H98 är väl exempel på där portovärdet bara är värdet som står före plustecknet.

  3. Är det någon som sett häften med kn som börjar på 0? Jag har sett flera buntar med gråkil nere men ingen av dessa buntar har haft kn eller FM. Det fanns heller inte i häftesabonnemanget med markeringar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.