SH83 Världsnaturfonden

SH83

Utgivningsdag 2015-05-07
10 x brevporto, 2 motiv

Häftet är tryckt i det nya formatet i offset. Det är 83 mm brett och det betyder att offsetcylindern har 9 häften per band. Kn har satts på vart 10 häfte och band, vilket betyder att kn vandrar över alla inlagorna. FM finns. Sh83 har liggande format med avseende på frimärksbilden. I denna orientering blir vad som tidigare kallats ”gråkil uppe” blir nu ”gråkil vänster” och ”gråkil nere” blir nu ”gråkil höger”. Det behövs en diskussion vilka beteckningar som bör användas i detta fall. För enkelhets skull har i tabellerna använts ”gråkil uppe” och ”gråkil nere”.

SH83 har 41 punkters vikperforering (perf 10) är slagen från frimärkssidan, PI.

Kända kombinationer

SH83tabell

Övrigt

Frimärkena har formgivits av Ditte Rosenørn Holm och Gustav Mårtensson vid PostNords designavdelning. Tryckning har skett i offset och förpackningen är häften med tio frimärken och två motiv. Valören är för inrikes brev och hälsningar, med två frimärken når brevet hela världen. Varje häfte säljs med ett tillägg på 10 kronor som går till Världsnaturfonden WWF.

5 reaktion på “SH83 Världsnaturfonden

  1. Intressant att portot är ”BREV+1:-”. Hur skall man tolka detta? Gäller det för aktuellt porto + 1:- dvs idag 8:-. Tidigare har alltid frimärken varit ”värda” det som står på dem.

  2. Fast det har väl förekommit förut. H86, H97 och H98 är väl exempel på där portovärdet bara är värdet som står före plustecknet.

  3. Är det någon som sett häften med kn som börjar på 0? Jag har sett flera buntar med gråkil nere men ingen av dessa buntar har haft kn eller FM. Det fanns heller inte i häftesabonnemanget med markeringar.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *