SH17 Svensk design

Utgivningsdag 2005-01-27
F 2466 – 2471
6 × inrikes brev, sex motiv
Frimärkssidan är tryckt i kombinationstryck i G5 med två färger i stålgravyr, blå och svart, och fyra färger offset röd, gul, blå och lila. Omslagssidan är tryckt i fyrfärgsoffset i G8, där också femtiomarkeringen med sedvanliga 7×12 punkter påförts.
Arket har bredden 44,1 mm, varför det går 17 på ett varv.

Ny indelning december 2018

Typer

SH17 har 22 punkter vikperforering (perf 10)
A1  slagen från frimärkssidan
A2
  slagen från omslagssidan

SH17A1 är ovanlig

Markeringar

FM på baksida
cyls 1 (i nedre kant)
cyls 2 fot/slinga (i nedre kant)
helt kn BS

Kända kombinationer

Fakta om utgivningen

Design är inte bara formen på ett föremål utan även ett uttryck för den kultur och den tid vi lever i. Att sträva efter skönhet och funktionalitet även i det enklaste föremål anses av många vara god design. I frimärksutgåvan speglas konsthantverk likväl som industridesign i en modern och minimalistisk stil.

Frimärksmotiven tar avstamp i 60-talet med det exklusiva damuret Vivianna, designat av Vivianna Torun Bulow-Hube för Georg Jensen. Från 70-talet minns vi kölappsautomaten Turn-o-Matic som designats av Tom Ahlström och Hans Ehrich på A&E Design. Litet närmare i tiden finner vi 80-talets stora leksakssuccé – träbilen Streamliner av Ulf Hanses. Dessutom har den numera klassiska hyllan Pilaster och den trebenta stolen Camilla av John Kandell förevigats på frimärke. 90-talets representanter för god design är Carl-Göran Crafoord och Håkan Bergkvist med svetshjälmen Speedglas 9000, vars skyddsglas automatiskt anpassar sig till omgivningens ljusstyrka. Här återfinns även glaskonstnärinnan Ingegerd Ramans konstglas där bland annat ”En droppe klart vatten” från år 2001 kan urskiljas.

För att ytterligare förstärka designens betydelse även för frimärkskonsten, trycker Posten utgåvan Svensk Design på självhäftande papper i en kombination av ståltryck och offset. Att trycka kombinationstryck på självhäftande papper har endast gjorts en gång tidigare i Sverige- år 2001 med utgåvan Fiskar – då Posten var först i världen med denna kombination. Posten har tidigare gett ut designföremål på frimärke i utgåvan Svensk Form från 1994.

Frimärkena är självhäftande och tryckta i en kombination av ståltryck och offset. De är
formgivna av Sara Lund och för gravyren står Lars Sjööblom.

1 svar på ”SH17 Svensk design

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.