SH8 Riksidrottsförbundet 100 år

Utgivningsdag 2003-01-20
F 2352 – 2355
10 × inrikes brev, fyra motiv
Frimärkena är tryckta i fyrfärgs offset
83 mm breda, 9 inlagor/varv

Typer

Häftet 42 punkters vikperforering (perf 10) slagen från frimärkssidan.

Markeringar

FM i nedre kant, 2-3 cm från höger kant
cyls 1 (mitten höger kant, inlaga 1)
cyls 2 (nedre höger hörn, inlaga 5)
kn omvänt och rättvänt mellan 2:a och tredje frimärket höger
omvänt (uppifrån) helt kn BS höger om bild av höjdhoppare

illustration över placeringen av markeringarna samt nyansskillnaden som förekommer

Kända kombinationer

Kn är normalt omvänt, dvs det börjar uppifrån. Det finns rättvänt kn, dvs, börjar nedifrån. De har hittats med kn 27, 32, 35, 48, 50 tusen och med rest 1 för kn + c 1.

Rättvänt kn ovanligt

SH8rättväntkn

Rättvänt kn

Fakta om utgivningen

Riksidrottsförbundet firar 100-årsjubileum 2003 och Posten hyllar idrotten, Sveriges största folkrörelse. Riksidrottsförbundet (RF) samlar 3 miljoner medlemmar i 20 000 föreningar indelade i 67 specialförbund. Svensk idrott anses vara speciell genom den ideella basen, nyttan och öppenheten för alla.

Idrottens grundpelare, enligt RF, är fysisk aktivitet som utförs för att kunna prestera mera, ha roligt och må bra. Idrott är också social gemenskap, utveckling och fostran. Hundratusentals ideella ledare engagerar sig med liv och lust, trots knappa resurser och utan ekonomisk ersättning.

Under 1960- och 1970-talen utvecklades idrotten till en verklig folkrörelse och idag är motionerandet en livsstil för många människor. Frimärkena har fyra teman:

 • Ledarskap. Ryggraden i den svenska idrottsrörelsen är de mer än 500 000 ideella idrottsledarna. Många av dem engagerade föräldrar.
 • Modern idrott och Deaflympics. Frimärket visar snowboard tillsammans med teckenspråkets tecken för sport. Sveriges Dövas Idrottsförbund är värd för 15:e Winter Deaflympic 2003, dövidrottens motsvarighet till vinter-OS, som går av stapeln i Sundsvall den 26 februari-9 mars.
 • Handikappidrott. Svensk handikappidrott har varit mycket framgångsrik internationellt och Sverige har vunnit flera medaljer i Paralympics, handikappidrottens motsvarighet till OS.
 • Barn- och ungdomsidrott. Den omfattande barn- och ungdomsidrotten är idrottsrörelsens kärnverksamhet. Mer än hälften av alla svenska barn och ungdomar är medlemmar i en idrottsförening.

Gustav Malmfors har formgivit frimärkshäftet efter foton av Arne Forsell, Tor Leif Svensson, Stefano Rellandini och Peter Jigerström. Det trycks i fyrfärgs offset och innehåller tio självhäftande frimärken med fyra motiv. Frimärkena är avsedda som inrikes l:a klassbrev.

4 svar på ”SH8 Riksidrottsförbundet 100 år

 1. kn finns inom 41- 88- 97- kn+1 inom 63- kn+2 inom 63- 88-
  RT + kn inom 30- 51- 53- 63- 88-
  Trippel 1 inom 63- och trippel 2 inom 41- 51- tusen.

 2. Hur är det med storleken på häftet? Har 2 olika storlekar där även avståndet mellan perforeringarna är olika. Större häftet har längre avstånd mellan perforeringarna än det mindre häftet.

 3. Så intressant. Kan du berätta mer?
  – Vilka är de olika storlekarna på häftet
  – Menar du mellan vikperforeringarna eller perforeringen mellan frimärkena
  – Är frimärkenas läge olika i respektive häfte
  Med vänlig hälsning
  Bo

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.