SH3 Fiskar

Utgivningsdag 2001-08-16
F 2260 – 2262
6 x inrikes brev, tre motiv
Frimärkena är tryckta i 1 färgs stål och fyrfärgs offset
50 mm breda, 15 inlagor/varv, 1 kn per cylindervarv

Typer

Häftet har 25 punkters vikperforering (perf 10) slagen från omslagssidan.

Markeringar

RT BS på baksida vid vikning
del av färgstrip på baksida
cyls 1 (i nedre kant, 3,3 mm från bild)
cyls 2 fot/slinga (i nedre kant, 3,2 mm från bild)
helt kn BS i nedre kant

Kända kombinationer

SH3tabell

Övrigt

Häftet levererades ovikt till postkontoren.

Wilhelm von Wrights fiskar

Magnus (1805-68) och Wilhelm von Wright (1810-87) är mest kända för sina detaljerade djurstudier, som ligger till grund för mycket av det moderna nordiska djurmåleriet. Brödernas talang för att rita och måla visade sig redan i tidig ålder. När Magnus von Wright så småningom började teckna på allvar blev fåglar hans huvudintresse. Wilhelm drogs med i sin brors tecknande och fågelintresse, och 1828 omfattade brödernas samling med avbildade fåglar inte mindre än 111 olika arter.

Planschverket Skandinaviens fiskar, som frimärksmotiven är hämtade ifrån, utgavs i tio häften mellan 1836-57. Wilhelm von Wright tecknade endast levande fiskar. De som han avbildade förvarades antingen i en hink eller i hans portabla akvarium. Båda bröderna var helt självlärda som konstnär och tecknare. Deras verk är en enorm prestation och konstskatt som lämnats till eftervärlden.

De tre fiskar som porträtteras i häftet är:

  • Abborre (Perca fluviatilis), är en av våra populäraste matfiskar. Abborren förekommer allmänt i svenska sjöar och vid hela Östersjökusten.
  • Hornsimpa (Triglopsis quadricornis), är en arktisk havsfisk och som förekommer i svenska vatten som en relik från den tid då Östersjön stod i förbindelse med Ishavet. Köttet är uppskattat och av Hornsimpans rom kan man också bereda kaviar.
  • Braxen (Abramis brama), som förekommer allmänt i sötvatten och i Norrlands kustvatten. Den kan som längst bli 80 cm lång. Det svenska sportfiskerekordet är ett exemplar som fångades 1931 och som vägde hela 6 380 g.

5 svar på ”SH3 Fiskar

  1. Även dessa verkar finnas med och utan flour på frimärkssidan. Av mina 6 häften så har 2 en distinkt vitare färg under UV.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.