SH63 Jul 2012 – Julgrant

Utgivningsdag 2012-11-22
F 2923 – 2926
10 x inrikes julpost, fyra motiv
Tryckt i G:8 med fyrfärgs UV-offset
12 * 2 band

Typer

Häftet har 31 punkters vikperforering (perf 10) slagen från frimärkssidan

Markeringar

FM mellan 4 och 5:e frimärket efter kn
cyls 1 i höger kant
cyls 2 i höger kant
helt kn BS mellan 4 och 5:e frimärket

Kända kombinationer

SH63tabell

Tryckbana

Här kan man se hur häftena kommer i tryckpressen. Bilden har vi fått från frimärkstryckeriet och är ”suddig” av säkerhetsskäl. man ser markeringarnas placering. Klicka på bilden så blir den större. (cyls 1 och kn i mitten, kn till höger)

Julgranens prydnader berättar om julhögtiden

Seden med julgran i hemmen växte fram på kontinenten. Under 1600- och 1700-talet introducerades ljus i granen, och vid 1800-talets mitt började julgranskulor i glas tillverkas för hand i hemmen runt de tyska glasbruken och glashyttorna.
– När Sveriges handel med Tyskland tog fart under andra halvan av 1800-talet började också julgranskulor att importeras. Till slutet av detta sekel kan man också förlägga det närmast explosionsartade intresset för julen och alla dess uttrycksformer, från julgransprydnader till julkortskickande.
Det säger Lena Kättström Höök, intendent vid Nordiska museet i Stockholm och ansvarig för kartläggning, insamling och forskning om årets högtider.

Med julgransplundringen vid trettonhelgen i sikte har man sedan länge försett granen med gotter av olika slag. Julhjärtat som visas på ett av frimärkena är en utmärkt plats att förvara godis på. Traditionen med julhjärtan kommer från Danmark där det under 1800-talet var populärt med pappersklippning.
– Stjärnor i olika storlekar och material har funnits med i olika funktioner under hela julperioden, från advent till trettondagen.

Ursprunget är förstås Betlehemsstjärnan vars uppdykande på himlen förkunnade Jesu födelse. Materialet i stjärnan på frimärket är halm, en påminnelse om det underlag det berättas att Jesusbamet låg på i krubban, säger Lena Kättström Höök.

Budskapet om Jesu födelse förmedlades enligt Bibeln till några herdar av en ängel, och änglarnas roll i julfirandet är att symbolisera detta glada besked. Ängeln som julgransprydnad har tillverkats i olika material, från papp till glänsande metall.
(från Posten Bulletin5/2012)

5 svar på ”SH63 Jul 2012 – Julgrant

  • Det betyder att kombinationerna inte är kända.
   Frågan om de finns är svårare.
   Cylindern har bara cyls på ena halvan. Därför är det inte så sannolikt att de finns.
   Men till exempel SH31 eller SH49 visar att tryckeriet kan byta räkneverken eller vända på cylindern.

 1. Ska det inte vara kända kombinationer cyls + kn (5)? Se på bilden där det är komb kn 51…. + cyls 1. Själv har jag komb kn 541056 + cyls 2.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.