SH61 Ängsblommor

Utgivningsdag: 2012-05-10
F 2903 – 2906
10 x brevporto, 4 motiv
Frimärkena är tryckta i 4-färgsoffset, omslag 1-färgsoffset
13 häften * 2 band

Typer

Häftet har 29 punkters vikperforering (perf 10) slagen från frimärkssidan

Markeringar

centralt regm
FM
cyls 1
cyls 2
kn
Det finns kombinationer med cyls och kn som har rest 4, 5 och 9.

Kända kombinationer

SH61tabell

Tryckbana

Här kan man se hur häftena kommer i tryckpressen. Bilden har vi fått från frimärkstryckeriet och är ”suddig” av säkerhetsskäl. man ser markeringarnas placering. Klicka på bilden så blir den större. (cyls 1 längst ut till höger)


Fakta om utgivningen

Förtjusande ängsblommor på årets sommarfrimärken. Tio självhäftande frimärken och fyra motiv är det, och ett rullfrimärke med alla fyra blommorna på samma bild. En riktig sommaräng i formatet 31 x 31 millimeter!
En av de mest uppskattade vårblommorna är gullviva (Primulo veris). Redan vid snösmältningen visar sig växtens övervintrande bladrosett, och med början i maj kommer så de gula blommorna.
Tyska abbedissan Hildegard von Bingen som levde på 1100-talet gav gullvivan namnet ”himlanyckel”. Senare kallades växten Jungfru Marie nycklar eftersom blommorna har vissa likheter med en nyckelknippa. Gullvivan är Närkes landskapsblomma.
Buskviol (Viola hirta) är en art i familjen violväxter. Blomman förekommer allmänt i lundar och ekbackar i södra och mellersta Sverige. De ljust blåvioletta blommorna är nästan helt doftlösa.
I Sverige förekommer mandelblomma (Saxifrogo gronulato) upp till södra Norrland och håller gärna till i torra backar och i det tunna jordtäcket på berghällar. Mandelblomman kan bli 40 cm hög och namnet kommer från den svaga doft av mandel som blommorna utsöndrar.
Kattfot (Antennaria dioica) finns i hela norra Europa och är allmän i fjälltrakterna. I likhet med mandelblomman trivs kattfoten i torr jord med mycket grus, till exempel öppna skogsbackar och vägkanter. Blomningstid är våren och försommaren. Kattfoten odlas också som trädgårdsväxt.

2 svar på ”SH61 Ängsblommor

  1. Häftet kan vara skuret i den vågräta riktningen så att cyls 2 är delad mellan häftet från nedre resp övre cylindern. På de två ex jag har är det en mycket liten del av cyls 2 som sitter i det undre häftet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.