SH47 Jul 2010 – Snökristaller

Utgivningsdag 2010-11-18
F 2802 – 2806
5 x 12 kr, fem motiv
Frimärkena trycktes i 4-färgsoffset plus 1 ståltryck G:5, baksida i 1-färg offset G:8
10 häften per varv * 2 band

Typer

Häftet har 31 punkters vikperforering (perf 10) slagen från omslagssidan, PU

Markeringar

FM i höger kant efter kn
cyls 1 i höger kant
cyls 2 i höger kant
helt kn BS i höger kant
kn kan vara höger eller vänsterplacerad

Det finns en serie vid 009-016-tusen med rest 5, där det saknas FM. Observera att det även finns en serie 011-016-tusen med rest 5 där kn som slutar med 0 eller 5 som vanligt har FM.

SH47knv

Olika placering av kn

 

Kända kombinationer

SH47tabell

Olika UV

SH47olikaUVregm

Olika UV-reaktion på regm

 

Om tryckningen

Om tryckningen av Snökristaller har Posten meddelat: Stålfärgen är mörkblå. I offseten har en optiskt variabel silverfärg tryckts ihop med den blå bakgrunden. Vidare har cyan, magenta och gult använts. Den gula har fluorescens.

Det ljusa och det mörka i blått görs i färgsepareringen genom olika antal och täthet i tryckpunkter. Fler tryckpunkter ger en mörkare färg. Dessutom kan man mörka ner eller ljusa upp medhjälp av andra färger.

I den mörkare blå har vi en högre färgtäckning i cyan. Dessutom har vi här lite mer magenta än i den ljusare blå. I den ljusare har vi en mindre färgtäckning i cyan.
Till registermärken har använts de fyra offsetfärgerna Silver, Cyan, Magenta och Gult.
Mer än en uppsättning plåtar har använts.

Fakta om utgivningen

Icehotel i samhället Jukkasjärvi drygt en mil öster om Kiruna i nordligaste Lappland har
nyligen firat 20-årsjubileum. Premiärsäsongen 1989–1990 erbjöd man gästerna en igloo på 60 kvadratmeter, idag är Icehotel med sina 5.500 kvadratmeter av is och snö världens största hotell i sitt slag. Under säsongen har hotellet omkring 24.000 övernattande gäster och ungefär lika många dagsbesökare som vill kika på anläggningen.

– Väldigt många skickar vykort med hälsningar från besöket på Icehotel, och under vintersäsongen handlar det om tusentals. Årets frimärken för utrikes julhälsningar visar iskristaller fotograferade i trakten av Kiruna i Lappland. Här finns också världsberömda Icehotel, hotellet av is som återuppstår inför varje vintersäsong. Jag är övertygad om att frimärkena med iskristaller kommer att uppskattas av våra gäster. Vi på Icehotel tycker det är roligt att det fantastiska materialet is också får synas i detta oväntade format, säger marknadsassistent Niklas Matsson.

Flertalet besökare är svenskar, men allt fler utländska besökare lockas till Icehotel 20 mil ovanför Polcirkeln. För närvarande är engelsmän och tyskar de största turistgrupperna, men besökarna från länder som Australien och Nederländerna blir allt fler. Valören på de aktuella frimärkena med iskristaller är 12 kronor, portot för utrikes hälsningar och julhälsningar. Frimärksmotivet tillsammans med Icehotels egna vykort blir en trevlig julhälsning till släkt och vänner ”down under” och på andra platser runt om i världen.

Bilder varianter

En del av regm. återfinns till höger. Kommer från nästa rad av häften och uppstår när man skär lite fel.

SH47beskuretRM

1 svar på ”SH47 Jul 2010 – Snökristaller

  1. Vi kanske ska titta lite närmare även på cylindersiffrorna då dessa också är tryckta med minst tre färger (cyan, magenta och gult). 4

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.